Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saeima ceturtdien, 11. maijā, noraidīja partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) sākt vērtēt Covid-19 pārvaldības likuma izbeigšanu, vienlaikus koalīcijā ietilpstošā politiskā spēka "Apvienotais saraksts" deputāts Juris Viļums informēja, ka drīzumā šis likums tiks izbeigts, bet pirms tam atsevišķas tā normas būtu iekļaujamas citos likumos.

LPV deputāti rosināja nodot izvērtēt Saeimas komisijās priekšlikumu, kas paredz atzīt par spēku zaudējušu Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu.

Politiskajā spēkā norādīja, ka Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā ir atrunāts tas ierobežojumu kopums, ko Ministru kabinets epidemioloģiskās drošības nolūkos var noteikt tirdzniecības centriem, mācību iestādēm, pakalpojumiem u.c.

"Ņemot vērā, ka Covid-19 infekcija vairs neapdraud Latvijas sabiedrību tādā mērā, lai būtu vajadzība ieviest tik radikālus un ārkārtējus ierobežojumus likums jau labu laiku ir zaudējis savu aktualitāti, kamdēļ to ir jāatzīst par spēku zaudējušu. Likuma spēkā esamību rada sabiedrībā nevajadzīgu spriedzi un dažādas interpretācijas," norādīja LPV.

Savukārt Viļums aicināja neatbalstīt LPV priekšlikumu. Viņš informēja, ka lielākā daļa ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi ir atcelti, bet spēkā joprojām ir prasība izolēties personai ar Covid-19 saslimšanu.

Deputāts norādīja, ka Covid-19 pārvaldības likums tiks izbeigts, bet pirms tam atsevišķas likumā ietvertās normas būtu pārnesamas citos likumos un noteikumos, lai valsts varētu rīkoties ārkārtas situācijās.

"Drīzumā mēs likumu varētu pasludināt par spēku zaudējušu. Nedaudz pacietības," mudināja Viļums.

Rezultātā LPV priekšlikumu atbalstīja 19 deputāti, 43 balsoja "pret", bet 25 atturējās.

Jau ziņots, ka valdība otrdien pieņēma normu, kas paredz, ka ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes namos apmeklētājiem un personālam vairs nav jāvelk sejas maskas, ja vien iestāde nav lēmusi citādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!