Foto: LETA
Ar rājienu sodīts tiesnesis, kurš ilgstoši neizvērtēja pirmstiesas kriminālprocesā diviem cilvēkiem piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu, tādējādi pārkāpjot Kriminālprocesu, portāls "Delfi" informēja Tieslietu ministrijā.

Tiesnešu disciplinārkolēģija 30.maijā izskatīja disciplinārlietu pret pilsētas tiesas tiesnesi par tīšu Kriminālprocesa likuma 281. panta ceturtās daļas prasību pārkāpšanu. Proti, tiesnesim ilgstoši neizvērtējot pirmstiesas kriminālprocesā divām personām piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu, pārkāpts minētais likums. Tas nosaka - ja divu mēnešu laikā par piemēroto apcietinājumu apcietinātā persona, tās pārstāvis vai aizstāvis nav iesniedzis pieteikumu par apcietinājuma turpmākas piemērošanas nepieciešamības izvērtēšanu, tad šādu izvērtēšanu veic izmeklēšanas tiesnesis. Tiesnešu disciplinārkolēģija, izskatot ierosināto disciplinārlietu, pilsētas tiesas tiesnesim piemēroja disciplinārsodu – rājienu.

Ar tieslietu ministres rīkojumu pret kādu citu pilsētas tiesas tiesnesi ierosināta disciplinārlieta par darba pienākumu nepildīšanu un administratīvo pārkāpumu lietās pieļautu rupju nolaidību. Tiesnesis četrās administratīvo pārkāpumu lietās nesastādīja pilnus tiesas nolēmumus Administratīvo pārkāpumu kodeksa noteiktajā 10 dienu termiņā un lietas dalībniekiem tos nenosūtīja likumā noteiktajās trīs dienās. Arī šajā disciplinārlietā tiesnešu disciplinārkolēģija piemēroja disciplinārsodu – rājienu.

Tāpat ar tieslietu ministres rīkojumu ierosināta disciplinārlieta pret rajona tiesas tiesnesi par lietas izskatīšanā pieļautu rupju nolaidību. Rajona tiesas tiesnese piemēroja procesuālo sankciju – naudas sodu – personai, kas netika pielaista lietas izskatīšanā lietas dalībnieka, proti, prasītāja pārstāvja, statusā. Tiesnešu disciplinārkolēģija, izskatot ierosināto disciplinārlietu, nekonstatēja disciplinārlietas ierosināšanas pamatu, tāpēc pieņēma lēmumu par disciplinārlietas izbeigšanu.

Savukārt ar rajona tiesas priekšsēdētājas lēmumu ierosināta disciplinārlieta pret rajona tiesas tiesnesi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Tiesnešu disciplinārkolēģijas sēdē rajona tiesas priekšsēdētāja atsauca savu lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, jo atcelts lēmums, ar kuru izbeigts kriminālprocess un materiāls nosūtīts izvērtēšanai, vai konkrētajai gadījumā nav izdarīts administratīvs pārkāpums. Tiesnešu disciplinārkolēģija, izvērtējot disciplinārlietas apstākļus, nolēma lietvedību disciplinārlietā izbeigt.

Tiesnešu disciplinārkolēģija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kas izveidota tiesnešu konferencē un kura izskata disciplinārlietas par rajonu (pilsētu) tiesu, zemesgrāmatu nodaļu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesnešu disciplinārajiem un administratīvajiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!