Foto: F64
Lēmums ļaut piena pārstrādes uzņēmumiem pašiem izlemt, kur tiks izmantoti Eiropas Savienības (ES) piešķirtie deviņi miljoni latu, bija kļūdains, trešdien, tiekoties ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvjiem, atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Esmu kļūdījies, ļaujot piensaimniekiem pašiem tik ilgi risināt šo jautājumu. Nekas nav virzījies uz priekšu. Pie manis nākuši piena pārstrādātāji ar priekšlikumiem, tomēr izrādās, ka tie nav saskaņoti savā starpā. Tāpēc personīgi tikšos ar lielāko kooperatīvu vadītājiem, un tad tiks pieņemts galīgais lēmums. Uzskatu par nepareizu turēt naudu "iesaldētu" un neļaut ar to darboties tiem, kas sen jau visu būtu izdarījuši kā nākas. Nauda jāieliek piena pārstrādē, kas ražošanas intensitāti palielinās par 10%," akcentēja ministrs, piebilstot, ka jautājums par deviņu miljonu likteni tiks atrisināts līdz augusta beigām.

Kā ziņots, pērn ES Ekonomikas plāna atjaunošanas ietvaros Latvijai piešķīra deviņus miljonus latu piena nozares restrukturizācijai, taču nauda joprojām nav izmantota.

Kā pirms tam sacīja Dūklavs, "tā kā mēs šo naudu pa santīmiem negribējām izdalīt, piedāvājām piensaimniekiem pašiem izvēlēties. Ar obligātu nosacījumu - nauda jāiegulda attīstībā, vai nu veidojot papildus pārstrādes līniju esošā uzņēmumā, vai arī radot jaunu, konkurētspējīgu produktu. Diemžēl viena gada laikā viņi savā starpā ne par ko nav vienojušies".

Arī Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks 28.jūlijā "Nozare.lv" atzina, ka konstruktīvas vienošanās nav. "LPCS piekrīt viedoklim, ka jauns piena pārstrādes uzņēmums Latvijā nav nepieciešams. Piena pārstrāde Latvijā, kaut vai salīdzinot ar kaimiņu valstīm, jau tā ir ļoti sadrumstalota. No tā varbūt ir savs labums vietējam tirgum, jo starp uzņēmumiem ir sīva konkurence, bet maz labuma nozarei un valstij kopumā, jo netiek realizēts piena produktu eksporta potenciāls un pietiekami racionāli izmantota izejviela," sacīja Šolks

Savukārt pilnsabiedrības "Latvijas Piensaimnieka" direktors Raimonds Freimanis 30.jūlijā norādīja, ka piensaimnieki esot vienojušies un iesnieguši ministrijā projektu par atbalsta naudas izmantošanu. "15.jūlijā Latvijas piensaimnieki - piena kooperatīvu "Trikāta KS", "Dzēse" un SIA "Piena partneri" biedri, - tikās ar zemkopības ministru un iesniedza savu redzējumu, kā ar lielāku pievienoto vērtību izmantot deviņus miljonus latu Latvijas piena nozares attīstībai. Piena nozares pievienotā vērtība jāpaaugstina, sākot ar efektīvas loģistikas sistēmas izveidi, lai savāktu lielus piena apjomus. Jāveicina zemniekiem piederošu piena pārstrādes uzņēmumu attīstība, lai celtu piena pievienoto vērtību un attīstītu eksportu, nevis vienkārši sadalītu pieejamo naudu "pa galviņām", jo līdzekļi ir piešķirti nozares restrukturizācijai," akcentēja kooperatīva vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!