Foto: stock.xchng

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija gatavojot 2014. gada valsts budžetu galīgajam lasījumam, pirmdien nolēma spēlfilmas "Dvēseļu putenis" uzņemšanai nākamā gada budžetā paredzēt vien 200 000 eiro.

Par minētās summas piešķiršanu filmai, ko tās producents – studija "F.O.R.M.A." – iecerējis pabeigt uz Latvijas Republikas proklamēšanas simto gada dienu, tiks sagatavots attiecīgs atbildīgās komisijas priekšlikums.

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija iepriekš rosināja "Dvēseļu puteņa" uzņemšanai atvēlēt vairāk nekā 1,335 miljonus eiro, tas ir, summu, kas gandrīz līdzvērtīga visai filmu nozarei piešķirtajam valsts budžeta finansējumam.

Šā gada budžetā filmas "Dvēseļu putenis" projekta sagatavošana jau tika atbalstīta ar 25 000 latu, ko šim mērķim ierosināja piešķirt Nacionālā Apvienība (NA).

"Studija F.O.R.M.A." filmu "Dvēseļu putenis" iecerējusi kā veltījumu Latvijas Republikas proklamēšanas simtgadei. Kopējais filmas budžets aplēsts 1,88 miljonu latu apmērā. Finansējumu plānots piesaistīt arī no privātiem ziedojumiem, taču ap 80% no kopējām izmaksām būtu jāsedz no valsts budžeta, piešķirot finansējumu gan 2014., gan 2015. gada valsts budžetos, portālam "Delfi" sacīja filmas producents Gatis Upmalis. 2014. gadā filmas uzņemšanai vajadzīgi 938 699 lati, bet aiznākamgad – vēl 920 275 lati.

Tieši no valsts atbalsta esot atkarīgas arī iespējas piesaistīt sponsorus, skaidroja producents, kurš, meklējot atbalstu, vērsies pie vairākām Saeimas komisijām un politiskajiem spēkiem. Iemesli, kādēļ nolemts meklēt politiķu atbalstu, viņš skaidro ar neapmierinātību ar patlaban pastāvošo filmu politikas veidotāju – Latvijas Nacionālā kino centra un filmu padomes – līdzšinējo darbību.

"Dvēseļu putenis" iecerēta kā aptuveni divas stundas gara vēsturiska drāma pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem, taču daudzas epizodes plānots veidot no jauna. Filmas sižeta pamatu veidos trīs galvenās līnijas – Pirmā pasaules kara ietekme uz individuālo un kolektīvo apziņu, latviešu strēlnieku lomu pasaules vēsturē, kā arī Latvijas un Baltijas valstu neatkarības izcīnīšanā. To caurvīs Vanagu ģimenes dzīves stāsts, norādīts filmas anotācijā, kas iesniegta Saeimas deputātiem.

Filmēšanas grupas algām un honorāriem plānots izlietot 303 tūkstošus latu, bet aktieru, statistu un kaskadieru algošanai – 298,5 tūkstošus latu. Kameras, operatora tehnika, materiāli un cits tehniskais aprīkojums kopumā izmaksās 254,6 tūkstošus latu, transports – vairāk nekā 58 tūkstošus latu, bet dekorācijas – 202 700 latus. Vēl 41,5 tūkstoši latu būs vajadzīgi filmas rekvizītiem, bet 35 tūkstoši latu – spēļu transportam, 37 200 latu izmaksās filmēšanai nepieciešamie dzīvnieki.

Kostīmam un grimam plānots izlietot 49 300 latus, ieročiem un munīcijai – 51 520 latus, bet specefektiem – 48 740 latus. Tāpat nauda nepieciešama arī komandējumu un ēdināšanas izmaksu segšanai, administratīvajiem izdevumiem, montāžai, ieskaņošanai, mūzikai un datorgrafikai, kā arī citu ražošanas izdevumu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!