Foto: Pixabay

Norma, kas neparedz īslaicīgās aizturēšanas vietā ievietotu personu nodrošināšanu ar dvieli un spilvenu, neatbilst Satversmes 95.panta otrajam teikumam, ceturtdien atzina Satversmes tiesa (ST).

Kā informēja tiesā, aizturēto personu turēšanas kārtības likums nosaka, ka katru aizturēto nodrošina ar gultas piederumiem jeb matraci un segu, savukārt Ministru kabineta noteikumi paredz, ka aizturētā persona tiek nodrošināta ar vienu zobu suku, zobu pastu, tualetes papīru, šķidrajām tualetes ziepēm un, ja nepieciešams, ar higiēniskajām paketēm.

Lieta tika ierosināta pēc Administratīvās rajona tiesas pieteikuma. Administratīvās rajona tiesas izskatīšanā ir administratīvā lieta par Valsts policijas faktiskās rīcības, nenodrošinot personai normatīvajos aktos paredzētos sadzīves apstākļus īslaicīgās aizturēšanas vietā, atzīšanu par prettiesisku un nemantiskā kaitējuma atlīdzinājumu.

Pieteicējs šajā administratīvajā lietā ir persona, kas 2019.gadā vairākkārt atradusies īslaicīgās aizturēšanas vietā. Būdams neapmierināts ar sadzīves apstākļiem īslaicīgās aizturēšanas vietā, pieteicējs vērsies Valsts policijā, lūdzot atlīdzināt nemantisko kaitējumu, kas nodarīts, neizsniedzot viņam spilvenu un dvieli.

Valsts policija pieteicēja iesniegumu noraidīja, norādot, ka uzturēšanās apstākļi īslaicīgās aizturēšanas vietā esot atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Administratīvā rajona tiesa norāda, ka no apstrīdētā regulējuma neizriet pienākums īslaicīgās aizturēšanas vietā nodrošināt aizturētajam spilvenu un dvieli. Tas neatbilstot Satversmei.

Jau vēstīts, ka Saeima šī gada februārī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā, kas nosaka dvieļa un spilvena nodrošināšanu aizturētajiem īslaicīgās aizturēšanas vietā no 2023.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!