Foto: LETA
Tagadējā Valsts prezidenta un šī amata kandidāta Valda Zatlera darbībā "bijuši vērojami, varētu teikt, nebūt ne latviski momenti", un "šādi izteikumi un apstākļi Nacionālajai apvienībai (VL-TB/LNNK) padara balsošanu par Valda Zatlera kandidatūru visai sarežģītu", intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" trešdien sacīja apvienības Saeimas frakcijas deputāts, partijas "Visu Latvijai" līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā piemēru Dzintars minēja Zatlera pausto aicinājumu visiem Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem automātiski piešķirt pilsonību. "Tāpat latviskas Latvijas interesēm diez vai atbilst vēlējums ieviest ar Krieviju bezvīzu režīmu," klāsta deputāts.

Savukārt Zatlers trešdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" norādīja, ka viens no viņa principiem esot "runāt tieši", kas zināmos gados var "radīt apvainošanos".

Dzintars gan atzīst, ka par to, kā balsos, VL-TB/LNNK spriedīs pēc ceturtdienas tikšanās ar prezidentu. "Nav visai augstas ticamības, ka par Zatleru būs visi tie, kuri jau paguvuši viņam solīties. Tā ka vajadzība pēc "Saskaņas centra" (SC) balsīm ir ja ne liela, tad ļoti lietderīga," Zatlera iespējas tikt pārvēlētam vērtēja Dzintars.

"Kam tā ir prokremliska vai prokrieviska, kam vienkārši mīkstāka, bet izskatās, ka pašlaik Saeimā latviska politiskā pieeja ir astoņiem nacionāli noskaņotiem deputātiem plus vēl dažiem atsevišķiem citu frakciju biedriem," par VL-TB/LNNK pozīcijām parlamentā sacīja Dzintars, norādot, ka arī prezidenta nostājā nereti bijuši gadījumi – "latviskas Latvijas mērķiem neatbilstoši".

Dzintars gan atzīst, ka Zatleram izdevies "izveidot vidējam latvietim gana tuvu tēlu". "Viņš bija biežāk līdzās vietējiem cilvēkiem, salīdzinot ar Vairu Vīķi-Freibergu, bijis vienkāršāks, pieejamāks un tāds, kas nevienu asi neuzrunās. Tāds diplomātiskums nostiprinājis viņa autoritāti un cieņu," vērtē deputāts, kurš gan uzskata, ka "latviešu vēlēšanās, lai viņi un viņu bērni dzīvotu valstī, kur runā latviski, nav mainījusies".

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

Kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" (PLL), apsteidzot valdošo koalīciju, jau paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!