Foto: F64

Otrdien, 22. oktobrī, pulksten 19.12 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis izsaukumu uz Brīvības gatvi Rīgā, kur iedzīvotāji ziņojuši par kodīgu smaku, kas daudzstāvu dzīvojamā mājā jūtama, kā arī nezināmas izcelsmes vielu vienā no dzīvokļiem, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Tā kā dzīvoklī atradies cilvēks bez dzīvības pazīmēm, pirms VUGD ierašanās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Valsts policijas darbinieki apsekoja dzīvokli.

Ugunsdzēsējiem ierodoties izvietota dekontaminācijas telts un glābēji ķīmiskos aizsargtērpos veica ēkas pārbaudi.

"Delfi" jau rakstīja, ka no ēkas kopumā evakuēti 38 cilvēki, kā arī sadarbībā ar SIA "Rīgas satiksme" organizēta sabiedriskā transporta piesaiste, kur evakuētajiem cilvēkiem uzkavēties.

Ugunsdzēsēji no dzīvokļa savākuši nezināmas izcelsmes vielu, izvietojuši to tvertnēs un nogādājuši ārpus ēkas.

Tālāk jau sadarbībā ar SIA "Eko osta" pārstāvjiem organizēta vielas utilizācija, bet vielas noteikšanai piesaistīti pārstāvji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Pēc pārbaudes konstatēts, ka nezināmās izcelsmes viela ir sālsskābe. Izmantojot gāzes analizatoru, NBS kopā ar VUGD pārbaudījuši arī ēku, lai konstatētu sālsskābes koncentrāciju gaisā un to, vai iedzīvotāji var atgriezties savos dzīvokļos.

Tā kā vielas koncentrācija gaisā netika konstatēta, jau pirms pusnakts pakāpeniski iedzīvotāji ielaisti atpakaļ ēkā.

VUGD izsaka pateicību visiem iesaistītajiem dienestiem un īpaši NBS pārstāvjiem, kuri operatīvi ieradušies notikuma vietā un palīdzējuši konstatēt konkrēto ķīmisko vielu.

Sālsskābe jeb hlorūdeņražskābe ir hlorūdeņraža šķīdums ūdenī. Koncentrēta sālsskābe ir bezkrāsains šķīdums ar asu smaku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!