Foto: F64

Atklātā vēstulē Rīgas domei Akmeņu ielas 15 nama īpašnieki lūdz pārskatīt ''Rīgas namu pārvaldnieka'' (RNP) atzinumu par minētās ēkas stāvokli, kuru uzskata par nepatiesu.

Atklātā vēstules autore ir viena no Akmeņu ielas 15 nekustamā īpašuma īpašniecēm un īpašnieku pilnvarotā persona Ketija Karitone-Jenčiusa. Viņa vērsusies Rīgas domē, lai lūgtu pārskatīt RNP sagatavoto atzinumu par to, ka ēka Akmeņu ielā 15 ir avārijas stāvoklī. Ēkas dzīvokļu īpašnieki balstās uz Latvijas Būvinženieru savienības atzinumu, kurā minēts, ka, pretēji RNP teiktajam, ēka nav avārijas stāvoklī.

Rīgas domes Īpašuma departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Gailīte apstiprināja, ka pašlaik ēkai Akmeņu ielā 15 nav piešķirts vidi degradējošas ēkas jeb grausta statuss, lai gan 2015. gada oktobrī Rīgas pilsētas būvvalde konstatēja, ka dzīvojamā ēka nav ekspluatējama, tādēļ RNP bija jānodrošina iemītnieku izvietošana un mājas konservācija.

Vairāki Akmeņu ielas iedzīvotāji nevēlējās akceptēt RNP pasūtīto atzinumu, tādēļ vērsās pie Latvijas Būvinženieru savienības valdes locekļa, SIA "CMB" valdes priekšsēdētāja Arta Dzirkaļa, kurš veica neatkarīgu Akmeņu ielas 15 ēkas apsekošanu, iesniedzot rakstisku atzinumu, ka RNP atzinums ir viltots, jo ēka neesot avārijas stāvoklī.

Keritones-Jenčiusas vēstulē, kas adresēta valsts augstākajām amatpersonām, tiesībsargājošajām institūcijām un medijiem, tiek apgalvots, ka tas ir viens no posmiem, kā tiekot īstenota īpašumu atsavināšanas shēma, piespiežot īpašniekus nodot savu īpašumu pašvaldībai bez maksas.

Keritone-Jenčiusa uzdevusi vairākus jautājumus Rīgas domei par to, kādēļ veidojusies šāda situācija un kādas ir pašvaldības intereses konkrētā īpašuma gadījumā.

RNP komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Vaļuma stāstīja, ka vēstulē izklāstītais situācijas redzējums ir subjektīvs, savijot norises izdomātā shēmā un nosaucot to par noziegumu. Vaļuma piebilda, ka vēstules autores paziņojumi ir uzskatāmi par apmelojumiem.

Vaļuma atzīmēja, ka dzīvojamā māja Akmeņu ielā 15 no 2016. gada 1. februāra vairs nav RNP pārvaldībā, jo ar dzīvokļu īpašnieku kopīgi pieņemto lēmumu mājas pārvaldīšanas tiesības ir nodotas biedrībai "Akmeņu 15, Rīga".

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) paskaidroja, ka ir informēts par šādas vēstules esamību, taču, tā kā vēstule nav tikusi adresēta viņam, precīzāku komentāru Stepaņenko nesniedza, piebilstot, ka informēs medijus tad, kad būs iepazinies ar vēstules saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!