Foto: AFI
Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir saņēmusi notiesātā Vasilija Kononova meitas pieteikumu par to, ka viņa vēlas uzturēt prasību par sava tēva lietā pieņemtā galīgā lēmuma pārskatīšanu.

Tiesa skaidro, ka pēc ECT Lielās palātas pieņemtā galīgā lēmuma Kononova lietā 2010.gadā advokāts Mihails Joffe vēstulē pieprasīja veikt lēmuma revīziju. Pēc tam Kononovs nomira, un viņa meita tiesai rakstiski apstiprināja, ka tēva vārdā turpinās uzturēt revīzijas prasību.

ECT šajā jautājumā vēl nav pieņēmusi lēmumu, taču apstiprina, ka Lielās palātas lēmums Kononova lietā ir galīgs.

Kā ziņots, ECT Lielās palātas spriedums Kononova lietā ir galīgs un nav pārsūdzams un tas ir ierakstīts gan Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā, gan arī ECT Lielās palātas spriedumā, sacīja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine.

Kā ziņots, pavasarī šīs pasaules gaitas beigušā kara noziedznieka Kononova meita vērsusies ECT, cenšoties panākt tēva reabilitāciju.

Reine skaidro, ka saskaņā ar ECT judikatūru tuvie radinieki - vecāki, bērni, brāļi, māsas un laulātie - var turpināt tiesvedību prasītāja vārdā, ja pēdējais nomirst un viņi var pierādīt prasības pārmantojamību. Šādā gadījumā radiniekiem ir jāpierāda, ka prasības būtība iet tālāk par mirušā prasītāja individuālajām interesēm. Ne advokātam, ne kādai valstij šādu tiesību nav.

Tomēr viņa piebilda, ka "Kononova lietas kontekstā es īsti nesaprotu šo rosību, jo nav jau prasības, ko uzturēt", un uzsvēra, ka ECT Lielās palātas spriedums ir nepārsūdzams.

"Es domāju, ka saistībā ar šo situāciju lielāks pamats uztraukumam būtu pašai ECT, [nevis Latvijai], jo tā tiek nepārtraukti pakļauta spiedienam pārrakstīt spēkā stājušos galīgo spriedumu, kas ir apdraudējums tiesu varas neatkarības principam," akcentē Reine.

Kā ziņots, Joffe, runājot partijas "Vienotā Krievija" valstiski patriotiskā kluba sanāksmē, kuras tēma bija "Kononova lieta un Bronzas kareivis: Jautājums par Nirnbergas tribunāla secinājumu negrozāmību", nolasīja fragmentus no Kononova meitas iesnieguma. Viņa ir pārliecināta, ka tēvs nekādus noziegumus nav pastrādājis.

"Vakar Vasīlija Makaroviča meita parakstīja iesniegumu Strasbūras tiesai," ceturtdien sacīja Joffe.

"Šis paziņojums līdz ar radniecības apliecinājumu vakar angļu valodā tika iesniegts Strasbūrā," sacīja Joffe. Viņš arī solīja, ka cīņa par Kononova labā vārda reabilitāciju turpināsies.

Latvijas Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004.gada 30.aprīlī atzina Kononovu par vainīgu kara nozieguma izdarīšanā - viņa vadītā partizānu grupa 1944.gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja viņu mājas.

Partizāni viņa vadībā nogalināja Krupņiku ģimeni - Mihailu un viņa sievu Teklu, kura bija grūtniecības pēdējā mēnesī, kā arī Mihaila māti Veroniku. Šos cilvēkus dzīvus sadedzināja pašu mājā. Tekla bija mēģinājusi bēgt, taču partizāni viņu panākuši un pa logu iesvieduši degošajā mājā. Uzbrukumā nogalināti vēl vairāki cilvēki.

1923.gadā dzimušais Kononovs tika arestēts 1998.gadā un atradās apcietinājumā līdz 2000.gadam, kad notiesāts, piespriežot pusotru gadu ilgu cietumsodu. Pēc sprieduma pasludināšanas viņš atbrīvots, jo piespriesto soda termiņu bija jau izcietis pirmstiesas apcietinājuma laikā. Pēc atbrīvošanas Kononovs pieņēma Krievijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!