Foto: Europa.eu
Eiropas Komisija (EK) atcēlusi Latvijai noteiktos pagaidu ierobežojumus finansējuma saņemšanai no Kohēzijas fonda un Eiropas Reģionālās attīstības fonda, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecībā.

Par Eiropas Sociālo fondu gala lēmums vēl nav pieņemts.

"Lai gan maksājumi projektu īstenotājiem nevienā brīdī netika apturēti un tos sedza no Latvijas budžeta, priecājos, ka ES fondu finansējums ir atjaunots. Gan Latvijas, gan ES interesēs ir, lai fondu nauda, kas ir lielākais Latvijas infrastruktūras investīciju avots, tiktu ieguldīta saprātīgi un ar pienācīgu kontroli," sacīja EK pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka.

Janvārī EK informēja Latviju, ka uz laiku pārtrauc maksājumus no ES fondiem, jo uzskata Latvijas revīzijas iestādes konstatētos trūkumus to vadībā un kontrolē par pietiekami nopietniem, un pieprasīja iesniegt plānu to novēršanai. Tā ir parasta EK prakse: kopš 2010.gada fondu maksājumi uz laiku ierobežoti vairāk nekā 100 reižu, un vairākumā gadījumu ierobežojumi vēlāk atcelti.

Izanalizējot Latvijas iesniegto informāciju, EK auditori secina, ka 2012.gada 27.janvāra vēstulē izvirzītie nosacījumi ir izpildīti, izņemot dažus mazāk svarīgus aspektus. Fondu vadošās iestādes loma ir stiprināta, un sertifikācijas iestāde ir uzlabojusi procesus. Taču EK rūpīgi sekos, lai nesen ieviestie uzlabojumi efektīvi darbotos dzīvē.

Ņemot vērā iepriekš minēto, EK nolēmusi atcelt pagaidu ierobežojumus divās operacionālajās programmās "Infrastruktūra un pakalpojumi" un "Uzņēmējdarbība un inovācijas". Latvijas iestādes drīz par to informēs arī oficiāli.

Pagaidu ierobežojumu dēļ EK bija iesaldējusi piecus maksājumu pieprasījumus par 84,3 miljoniem eiro (59,01 miljoni latu).

"Tā kā ES fondu finansējums ir ļoti  būtiskas publiskās investīcijas Latvijai, kas veicina tautsaimniecības attīstību un sekmē Latvijas ekonomikas konkurētspējas paaugstināšanu, esmu gandarīts par Eiropas Komisijas lēmumu atjaunot Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda maksājumus Latvijas budžetā. ES fondu vadošā iestāde jau februāra sākumā nosūtīja rīcības plānu Eiropas Komisijai ar plānotajiem pasākumiem ES fondu vadības un kontroles sistēmas stiprināšanai. Šobrīd visi ieteikumi ir ieviesti atbilstoši pasākumu plānam, tādējādi ir panākta ES fondu vadības un kontroles sistēmas pilnveidošana un uzlabošana," uzsver finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Finanšu ministrija atgādina, ka izveidojusies situācija nekādi neskāra projektu īstenotājus, kas savus pieteiktos maksājumus visu laiku saņēma. Ieguldīto naudu projektu īstenotājiem vispirms atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, pēc tam Latvija EK iesniedz izdevumu deklarācijas par projektos veiktajām atmaksām un saņem no EK atmaksas savā budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!