Foto: F64

Ja Latvija kādu iemeslu dēļ nepievienosies eiro zonai 2014.gadā, nākamā iespēja ieviest eiro var būt tikai pēc 5 - 10 gadiem, portālam ”Delfi” sacīja Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu direktorāta darbinieks, ekonomikas analītiķis Gatis Eglītis.

Viņš uzsvēra, ka Latvija patlaban izpilda eiro ieviešanas kritērijus, tomēr svarīgākie lēmumi vēl ir priekšā. Pēc Eglīša domām, no Māstrihtas kritērijiem vislielākās problēmas Latvijai varētu būt ar ilgtermiņa vērtspapīru aizņemšanās likmes rādītāju.

Šajā rādītājā tiek vērtētas trīs valstis ar zemāko aizņemšanās likmi. Vācija un Dānija patlaban var aizņemties par likmēm, kuras ir zemākas par Latvijas iespējām. Tas nozīmē, ka arī kopējais sasniedzamais rādītājs būs zems. Svarīgi būšot, kura būs trešā valsts ar zemāko aizņemšanās likmi, ja tā būs Īrija ar salīdzinoši augstāku aizņemšanās likmi – Latvija šo rādītāju izpildīšot.

Eglītis uzsvēra, ka eiro Latvijai ir svarīgs un jāapzinās, ka nākamā iespēja ieviest šo valūtu Latvijai var būt arī tikai pēc 5-10 gadiem, jo situācija Eiropā mainās un, iespējams, kādu no kritērijiem kādā konkrētā laikā Latvija var arī vairs neizpildīt.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā eiro jau tagad uzskatāms par valūtu, to maksājumos lieto ilgus gadus, neviena cita ES dalībvalsts, kas nav eirozonā, tik plaši šo valūtu neizmantojot. Latvijā kredīti ir erio, nekustamā īpašuma cenas tiek izteiktas eiro utt, norādīja EK pārstāvis.

Plānots, ka sarunas par pievienošanos eiro Latvija uzsāks nākamā gada pavasarī. Latvijas mērķis ir ieviest eiro 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!