Rīgas Vidzemes priekšpilsētā vairāki pieminekļi ir kritiskā stāvoklī, piektdien, apsekojot pieminekļus šajā pilsētas teritorijā, secinājuši Rīgas Pieminekļu aģentūras eksperti un priekšpilsētas izpilddirekcijas pārstāvji.
Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Velta Puriņa informē, ka sliktā stāvoklī ir piemineklis Neredzīgajam Indriķim. Publiski vairs nav pieejams Pirmā pasaules kara laika liecinieks - tā laika lielgabals. Lielgabala postaments ir palicis, taču pats lielgabals patlaban novietots armijas kazarmu teritorijā.

Pieminekļu apsekotājiem netīkama aina pavērusies arī Pakalnieša ielā, kur atrodas piemiņas krusta zīme Latvijas Pareizticīgās baznīcas arhibīskapam, svēto kārtā ieceltajam Jānim Pommeram.

"Nesakoptā un piedrazotā teritorija drīzāk atbaida nekā aicina cilvēkus atnākt pie šīs svētzīmes," norādījis Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis.

Apsekojot Vidzemes priekšpilsētā esošos 13 pieminekļus, gandrīz pabeigta visu pieminekļu stāvokļa novērtēšana Rīgā.

Speciālisti tuvākajā laikā vērtēs pieminekļus Zemgales priekšpilsētā. Pēc tam, rezumējot redzēto, tiks vērtēts pieminekļu restaurācijai un uzturēšanai nepieciešamo darbu apmērs un arī šim mērķim paredzamais finansējums.

Pieminekļu apsekošanā piedalās pilsētas un rajonu izpilddirekciju vadītāji, pilsētvides pārzinātāji, dārzu un parku speciālisti, mākslinieki un zinātnieki.

Rīgas Pieminekļu aģentūras speciālisti gatavo Rīgas sabiedrisko pieminekļu restaurācijas un aprūpes plānu nākamajam gadam, tāpēc ir ļoti svarīgi zināt reālo situāciju, kādā atrodas Latvijas galvaspilsētas pieminekļi un to novietnes teritorijas, uzskata Gailītis.

Viņš vēlas, lai turpmāk lielāka vērība tiktu pievērsta arī to teritoriju sakoptībai, kurās novietoti pieminekļi.

Nākamajā gadā plānoti restaurācijas darbi vairākiem Rīgas publiskās telpas pieminekļiem - 1905.gada 13.janvāra notikumiem veltītajam piemineklim Daugavmalā, Raiņa piemineklim Esplanādē, Andreja Upīša piemineklim pie Rīgas Kongresu nama, Pirmo vispārējo latviešu dziesmu svētku piemineklim Viesturdārzā, piemineklim 1701.gadā kritušajiem krievu karavīriem - Lucavsalas aizstāvjiem.

2007.gadā plānots izpētīt un izstrādāt restaurācijas projektu arī Aleksandra triumfa arkai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!