Kaut gan apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) izredzes pievienoties valdošajai koalīcijai aģentūras LETA aptaujātie eksperti vērtē augstāk nekā partijas "Jaunais laiks" (JL) izredzes, tomēr tās vēl nav pilnīgi drošas.
Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas lektors Ivars Ijabs atzina, ka Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) publiskie izteikumi par to, ka visticamāk koalīcijai kā ceturtais partneris tiks pieaicināta tieši TB/LNNK ir vērā ņemami. Vai tas tā notiks, atkarīgs no tā, vai koalīcijā esošās partijas vēlēsies atdot ietekmīgus amatus tieši šai partijai.

Tāpat Tautas partijā valda dažādi viedokļi un ne visi tās locekļi ir apmierināti ar sadarbību ar pašreizējās koalīcijas partijām - Zaļo un zemnieku savienību un Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas ceļš" apvienību.

Politologs Andris Runcis norādīja, ka pašreizējā koalīcija ceturto politisko spēku centīsies piesaistīt tās stabilitātes veicināšanai. Tas, ka koalīcijas partneri pie varas vēlēsies palikt pēc iespējas ilgāku laiku, arī noteiks izvēli starp TB/LNNK un JL.

Runcis atgādināja, ka TB/LNNK vairākkārt ir gāzusi iepriekšējās valdības.

Ja JL paliks opozīcijā, tā partijai būs izturības pārbaude, norādīja sociologs Arnis Kaktiņš. JL būs arī iespēja apliecināt, ka atbilstoši viņu līdz šim deklarētajam partija ir atšķirīga no valdošās politiķu elites. Ja partijai tas izdosies, tad tās izredzes uzvarēt nākamajās Saeimas vēlēšanās nebūs mazākas kā šajās.

Tomēr daudz kas atkarīgas arī no JL valdošās atmosfēras. Tā kā Einara Repšes ietekme JL ir mazinājusies, bet tās locekļi ieguvuši ievērojamu politisko pieredzi, tad iespējams, ka daži no viņiem varētu arī JL atstāt un pievienoties kādai no koalīcijā esošajām partijām, teica Runcis.

Kā ziņots, līdzšinējās valdības koalīcijas partijas pirmdien vienojušās Ministru prezidenta amatam atkārtoti izvirzīt Aigaru Kalvīti (TP).

Pašreizējās koalīcijas partijas vienojušās, ka arī turpmāk TP, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" (LPP/LC) apvienība veidos valdības kodolu, žurnālistus informēja partiju vadītāji.

Trešdien, 11.oktobrī, paredzētas Kalvīša un koalīcijas partiju pārstāvju sarunas ar partiju "Jaunais laiks" (JL), bet ceturtdien, 12.oktobrī, - ar TB/LNNK. Tad būšot skaidrs, vai arī šīs partijas piedalīsies nākamās valdības darbā.

Pašreizējās koalīcijas partijas - TP, ZZS un LPP/LC - 9.Saeimas vēlēšanās kopā ieguvušas 51 mandātu.

Tomēr, lai vēl vairāk nostiprinātu koalīcijas pozīciju, Kalvītis solījis veikt pārrunas nolūkā pieaicināt ceturto partneri, kas varētu būt astoņas deputātu vietas ieguvusī TB/LNNK.

Jau ziņots, ka TP ieguvusi 23 deputātu vietas, ZZS un JL - pa 18, apvienība "Saskaņas centrs" - 17, LPP/LC - desmit, TB/LNNK - astoņas, apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - sešas deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!