Foto: DELFI

Celtniekiem, kuri strādātu pie Mežaparka estrādes otrās kārtas, bija plānots maksāt tikpat, cik Latvijā vidēji saņem būvniecības jomas vadītāji, secināts būvniecības tāmju eksperta Ēvalda Jasāna slēdzienā par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmi, kuru viņam pasūtīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķi.

Trešdien, 6.oktobrī, notiks Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēde, kurā deputātus detalizēti iepazīstinās ar Jasāna slēdzienu par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmi un tajā konstatēto sadārdzinājumu.

Slēdzienā teikts, ka eksperts neatbalsta tāmju autora izvēlēto darba patēriņa novērtēšanas praksi pēc vienas vidējās darba samaksas likmes - 17,50 eiro stundā. Viņaprāt, ir pamats uzskatīt, ka minētā darba samaksas likme ir nepamatoti augsta.

Mēneša vidējā bruto darba samaksa būvniecības nozarē 2021.gada 1.ceturksnī bija 1170 eiro mēnesī, savukārt tāmē būvniekiem bija paredzēts atalgojums 2492 eiro apmērā, kas nozīmē, ka tāmē paredzētā darba samaksa ir vairāk nekā divas reizes lielāka par vidējo darba samaksu Latvijā būvniecības nozarē.

Eksperta apkopotie dati liecina, ka būvniecības jomas vadītāji Latvijā vidēji saņem par 0,01 eiro vairāk, nekā paredzēts maksāt būvniekiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem, kā arī apdares būvdarbu strādniekiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem. Viņš secinājis, ka tāmē paredzētā darba samaksas likme salīdzināma ar būvniecības jomas vadītāju vidējo darba samaksas likmi.

Jasāns aprēķinājis, ka virsizdevumu un pelņas apmērs tāmē ir atbilstošs esošajai tirgus situācijai.

Viņš arī veica tāmju posteņu pārbaudi, lai pārbaudītu nepamatoti zemo cenu esamību, tomēr secināja, ka viņam iesniegta izpildes tāme, nevis iepirkuma tāme, līdz ar to nevarēja konstatēt, vai iepirkuma tāmē izmaksu posteņos kļūdas dēļ norādīta "0".

Savukārt veicot atsevišķu pozīciju pārbaudi, Jasāns atklājis, ka dažos gadījumos būvizstrādājumu izmaksas bijušas nepamatoti augstas. Piemēram, attiecībā uz sienām un starpsienām lokālajā tāmē - būvizstrādājumu tiešās izmaksas ir 108,96 eiro kvadrātmetrā, bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Eksperts konstatēja, ka būvizstrādājumu izmaksām minētajai konstrukcijai nevajadzētu pārsniegt 55 eiro par kvadrātmetru bez PVN, rēķinot 2021.gada tirgus cenas un ievērojot būvizstrādājumu cenu kāpumu.

Tā rezultātā secināts, ka būvizstrādājumu izmaksas konkrētajā pozīcijā bijušas nepamatoti augstas.

Arī lokālajā tāmē "Grīdu konstrukcijas" esot norādītas nepamatoti augstas izmaksas būvizstrādājumiem. Piemēram, sadaļā "Grīdas G01" pēc hidroizolācijas paredzēta "Betona C25/30 izlīdzinošās kārtas izbūve 100 milimetru biezumā. Šajā pozīcijā būvizstrādājumu vienības izmaksas esot 197,50 eiro par kubikmetru, tomēr eksperts vērš uzmanību, ka betona C25/30 izmaksām nevajadzētu pārsniegt 90 eiro bez PVN. Arī šajā gadījumā norādītās izmaksas uzskatāmas par nepamatoti augstām, teikts eksperta slēdzienā.

Tādi pat secinājumi izdarīti attiecībā uz piekārto akustisko griestu "Gustafs PG5" būvizstrādājumu izmaksām.

Kopumā viņš secinājis, ka iepirkuma darbu izpildtāmes atsevišķas izmaksas ir nepamatoti augstas, kā arī būvizstrādājumu izmaksas atsevišķās lokālās tāmēs ir "nepamatoti un neizskaidrojami augstas".

Kā aģentūru LETA informēja JKP, eksperta slēdziens tapis pēc partijas biedra, Rīgas domes deputāta Valtera Berga iniciatīvas.

Paredzēts, ka trešdien Rīgas domes komitejai tiks prezentēts būvniecības tāmju eksperta slēdziens par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmes sadārdzinājumiem, par kontroltāmju un faktisko izmaksu nesakritībām, kā arī par iespējamiem sadārdzinājumiem attiecībā uz darba samaksu.

Komitejas dalībniekiem būs iespēja ne tikai iepazīties ar esošo situāciju, bet uzklausīt arī pieaicināto ekspertu viedokļus no Iepirkumu uzraudzības biroja, Konkurences padomes, Latvijas inženieru konsultantu asociācijas turpmāko rīcību godīgu un tirgus izmaksām atbilstošu iepirkumu nodrošināšanai.

Tāpat komitejā ir aicināts piedalīties arī Rīgas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange, lai runātu par Rīgas valstspilsētas pašvaldības turpmāko rīcību godīgu un tirgus izmaksām atbilstošu iepirkumu nodrošināšanai.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja Linda Ozola (JKP) akcentēja, ka godīgi iepirkumi ir ne tikai viņas, bet visas Rīgas domes goda jautājums.

"Mēs visi piedalījāmies Rīgas domes vēlēšanās, sakot, ka rīdzinieku "maciņš" būs drošās rokās un iepirkumi būs godīgi un pašvaldība nepārmaksās par saņemtajiem pakalpojumiem. Diemžēl, iepriekšējās varas mantojums ir izrādījies daudz lielāks un sarežģītāks zirneklis, nekā spējām iedomāties," pauda Ozola, piebilstot, ka viņa paļaujas uz savas komitejas deputātu godaprātu un cer, ka kopīgiem spēkiem deputātiem izdosies atmaskot tos, kuri "bezkaunīgi ir dalījuši savā starpā rīdzinieku nodokļos maksāto naudu".

Mežaparka Lielā estrāde, kas Rīgai izmaksāja aptuveni 100 miljonus eiro, ir viens no lielākajiem "būvnieku karteļa" lietas objektiem, par kuru, iespējams, bija uzņēmēju vienošanās, norādīja JKP.

LETA jau ziņoja, ka Konkurences padomes (KP) atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bijuši iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro.

KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16 652 927 eiro apmērā. Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", "LNK Industries" un SIA "Merks". Tiesa "RBSSKALS būvvadība" patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!