Foto: LETA

Vakar notikusī ASV prezidenta Baraka Obamas un viceprezidenta Džo Baidena tikšanās ar Baltijas valstu prezidentiem ir vērtējama kā nopietns apstiprinājums šo valstu sadarbībai un draudzībai, uzskata Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš (V).

"Esmu vienmēr teicis, ka diplomātiskos pasākumos forma ir tikpat svarīga kā saturs, un šeit bija gan forma, gan saturs, jo tas ir bezprecedenta gadījums, kad valsts vizītē notiek atsevišķas tikšanās gan ar prezidentu, gan viceprezidentu," sacīja Kalniņš.

Interesanta esot bijusi arī apstākļu sakritība, kad Obama "uz mūsu fona" skaidrojis savu pašreizējo viedokli jautājumos par Sīrijas krīzi.

Taujāts, vai sadarbība ar Baltijas valstīm ASV patiešām varētu būt tik svarīga, Kalniņš atbildēja apstiprinoši. Latvija ASV esot svarīga partnervalsts militāro kravu tranzītam uz Afganistānu, Igaunija - kibernieziegumu apkarošanai, bet Lietuva - enerģētiskajai drošībai.

"Tīri stratēģiski amerikāņiem vienmēr Baltijas valstis ir bijušas svarīgas daļēji tāpēc, ka mēs esam uz Krievijas robežas, un tagad arī tāpēc, ka mēs esam NATO un Eiropas Savienībā (ES). Kā zinām, starp ASV un ES pastāv vairākas domstarpības. Es domāju, ka viņi [ASV] uzskata, ka Baltijas valstis ir starp tām, kas vienmēr bijušas draudzīgākas pret Ameriku arī Eiropas jautājumos, kaut gan mums arī par daudzām lietām var būt domstarpības," skaidroja Kalniņš.

Viņš atzina, ka laikā, kad Latvija izķepurojusies no ekonomiskās krīzes un tūdaļ grasās pievienoties eirozonai, ASV tai varētu sākt pievērst arvien lielāku uzmanību. "Es domāju, ka šinī gadījumā mēs neesam pirmā prioritāte, bet nav arī tā, ka mēs amerikāņiem interesētu vien tīri simboliski," rezumēja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Kā ziņots, 30.augustā pēc Obamas ielūguma darba vizītē Vašingtonā viesojās Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Tikšanās laikā tika apliecināts, ka ASV un Baltijas valstis ir vienlīdzīgi stratēģiskās sadarbības partneri, informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Tiekoties ar Obamu un ASV viceprezidentu Baidenu, galvenie sarunu temati skāra Baltijas valstu drošības jautājumus NATO līgumattiecību kontekstā, Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību reģionālās sadarbības ietvaros, kā arī jautājumus par Baltijas valstu pieredzes nodošanu Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstu attīstībai nākotnē un sadarbību ar šīm valstīm.

"NATO alianse nav vecāko vai jaunāko partneru sadarbības modelis. Mēs Vašingtonas līguma 5.panta saistības uztveram ļoti nopietni," sarunā atzīmēja ASV prezidents.

ASV puse augsti novērtēja Latvijas un Baltijas valstu iesaisti Afganistānas misijā, kas skaidri apliecina, ka Baltijas valstis ir uzticami partneri NATO aliansē.

Latvijas prezidents pēc tikšanās uzsvēra savstarpējās sapratnes gaisotni, kas valdījusi gan ASV viceprezidenta rezidencē, gan visām amatpersonām kopā tiekoties Baltajā namā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!