Foto: AP/Scanpix

Francijas prezidenta Fransuā Olanda izteikumi, ka viņš vēlas, lai tiktu atceltas pret Krieviju vērstās sankcijas, ir šokējoši, "Jaltas Eiropas stratēģijas forumā" ("Yalta European Strategy Forum") pavēstījusi Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa intervijā laikrakstam "Kyiv Post" Olanda teikto vērtēja kā neatbilstošu. "Ja viņš domā par sankciju atcelšanu, es domāju, ka tas ir nepareizi," teica Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente norādīja, ka Krievija, neatļaujot starptautiskajiem novērotājiem uzraudzīt Krievijas-Ukrainas robežu, pārkāpj 12. februāra Minskas vienošanos.

Viņa arī sacīja, ka vienošanās termiņi par Ukrainas konstitucionālajiem labojumiem saistībā ar Donbasa autonomiju ir nereāli. Saskaņā ar vienošanos labojumiem vajadzētu stāties spēkā šī gada beigās.

"Ja Krievija līdz pēdējam burtam ievēros Minskas vienošanos, tas būs milzīgs solis uz priekšu," teica eksprezidente, norādot, ka vēl nav skaidrs, vai Krievija to varēs izdarīt.

Vīķe-Freiberga arī norāja Franciju par tās nolūku pārdot Krievijai bāzes kuģus "Mistral" un atzinīgi novērtēja lēmumu anulēt darījumu.

"Iebāzt šos kuģus Baltijas jūrā ir gandrīz kā ļaut karaspēkam iebrukt kādā no Baltijas valstīm. Tas ir pilnīgi absurdi," uzsvēra Vīķe-Freiberga, norādot, ka tā jau sākumā bijusi neprātīga ideja.

Olands mēneša sākumā pavēstīja, ka atbalstītu sankciju atcelšanu Krievijai, ja tiktu panākts progress miera sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!