Iekšzemes kopprodukts (IKP) arī otrajā ceturksnī krities par 18% un tikpat liels kritums tiek prognozēts arī gadā kopumā, liecina Ekonomikas ministrijas prognozes. Turpmāk ir gaidāma inflācija 2-3% apmērā, bet gada kopumā ekonomikā gaidāma deflācija. Rudenī cenas samazināsies, un gada beigās deflācija var būt 2%.

IKP šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pēc sezonāli neizlīdzinātie datiem samazinājies par 18%. Pirmajā ceturksnī IKP lejupslīdi noteica apjomu kritumi šādās nozarēs: tirdzniecībā (īpatsvars IKP struktūrā – 15,9%) - par 25,8%, transporta un sakaru nozarē (11%) – par 15,4%, apstrādes rūpniecībā (8,6%) – par 25,8% un būvniecībā (5,4%) – par 28,2%.

EM Tautsaimniecības departamenta vadītājs Oļegs Baranovs ministriem norādīja, ka ekonomikas lejupslīdes zemākais punkts varētu būt šī gada otrais un trešais ceturksnis, taču tā kā pēdējā ceturksnī situācija nedaudz uzlabosies, tad visa gada IKP kritums varētu būt aptuveni 18%.

Savukārt nākamā gada izskaņā ekonomikā būs vērojams zināms kāpums, kas 2011.gadā varētu rezultētis ar aptuveni 1,5% IKP pieaugumu.

Tomēr Baranovs atzina, ka Latvijas izkļūšana no krīzes būs atkarīga no situācijas pasaulē, taču pasaules ekonomikā šobrīd pastāv liela nenoteiktība, kas līdz ar to nelabvēlīgu ietekmē Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!