Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) drīkst publiski sniegt informāciju par nodokļu maksātāja pārbaužu rezultātiem vienīgi tad, ja ir saņemta viņa piekrišana. Līdz ar to VID atzinuma par labklājības ministres Ramonas Petravičas ("KPV LV") vīra uzņēmuma SIA "Monēta" publiskošanai būs jāsaņem uzņēmuma piekrišana.

Vēl pirmdien koalīcijas Sadarbības sanāksmē tika pārrunāts Petravičas jautājums. Koalīcijas partneri aicināja labklājības ministri Petraviču sadarboties ar VID, "lai šī informācija tiktu publiskota". "Es domāju, ka tad, kad VID vērtējums būs publiskots, tad mēs visi varēsim viņu vērtēt: ir tur problēma vai nav tur problēma," teica premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Arī "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs uzsvēra, ka tikai VID pārbaudes atzinums spēs pielikt punktu šajā "pretrunīgo viedokļu stāstā".

Portāls "Delfi" vērsās pie VID, lai noskaidrotu, kuros gadījumos dienesta pārbaužu rezultāti par uzņēmumiem ir publicējami. Kā skaidroja VID, dienests "drīkst publiski sniegt informāciju par nodokļu maksātāja pārbaužu rezultātiem vienīgi tad, ja ir saņemta viņa piekrišana".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka kopš janvāra, kad labklājības ministres amatam izvirzīja un vēlāk apstiprināja Saeimas deputāti Petraviču, ir saglabājusies šaubu ēna par to, ka uzņēmumā SIA "Monēta", kurā Petraviča vadīja finanses, ilgstoši maksātas "aplokšņu algas".

"Delfi" jau vairākkārt ziņoja par šo jautājumu, tai skaitā publicējot darbinieku, kuri vēlējas saglabāt anonimitāti, liecības.

Sarunai "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā piekrita arī bijušais uzņēmuma darbinieks Dainis Prātiņš, kurš bez anonimitātes intervijā apliecināja — no Petravičiem saņēmis aplokšņu algu.

Tāpat vēstīts, ka ņemot vērā, ka publiski tiek pausts, ka VID jau ir veicis pārbaudes SIA "Monēta", portāls "Delfi" vērsās arī pie dienesta. VID portālam "Delfi" norādīja, ka dienestam nav tiesību publiski izpaust informāciju, kas ir dienesta rīcībā gan par konkrētu uzņēmumu, gan veicamiem kontroles pasākumiem.

"Bez šaubām, darbs ar uzņēmumu notiek," pauda dienestā, taču konkretizēt skaidrojumu VID nav tiesīgs.

Kā uzsvēra dienestā, saņemot sūdzības par pārkāpumiem, VID tās vienmēr izvērtē un lemj par pārbaudes pasākumu uzsākšanu. Ievērojot principu "Konsultē vispirms", VID vienmēr vispirms komunicē ar uzņēmumu.

Ja preventīvais darbs ar uzņēmumu nerezultējas ar panākumiem, piemēram, neizdodas sazināties, lai iegūtu atbildes uz VID jautājumiem, seko kontroles pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!