Foto: F64
Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces izdošana kriminālvajāšanai ir pirmais šāds gadījums Latvijas un arī Eiropas praksē, turklāt šajā lietā zināma atbildība jāuzņemas arī pašai Saeimai, kas apstiprināja Muižnieci tiesneša amatā.

Šādu viedokli pauda bijušais ST priekšsēdētājs Aivars Endziņš.

"Vaina jāuzņemas arī likumdevējam, jo ne jau Satversmes tiesa izvēlas tiesnešus, to dara Saeima," norādīja Endziņš.

Viņš uzsvēra, ka jau sākotnēji bija bažas par Muižnieces "politisko angažētību, jo viņa nebija tikai [Tautas partijas] ierindas biedre, bet arī frakcijas un komisijas vadītāja". "Zināmas bažas pastāvēja jau sākotnēji," piebilda bijušais ST vadītājs.

Pēc Endziņa domām, neatkarīgi no tā, vai tiesa Muižnieci atzīs par nevainīgu, būs bažas par nevainojamu reputāciju, kādai jābūt ST tiesnesim. "Skaidrs, ka par viņas statusu – nevainojama reputācija – būs zināmas bažas," viņš teica.

Endziņš uzskata, ka Muižniece nevarēs atgriezties Satversmes tiesā, ja arī kriminālprocess pret viņu tiks izbeigts. Vienlaikus viņš atzina, ka tikai tiesa lemj, vai cilvēks ir vainīgs vai nē.

Jau vēstīts, ka ST tiesneši pirmdien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Vinetu Muižnieci. To tiesneši izlēma slēgtā sēdē.

Muižniece žurnālistiem pēc kolēģu lēmuma paziņoja, ka savu vainu noliedz, un uzskata, ka attaisnojoša sprieduma gadījumā varēs turpināt strādāt par tiesnesi.

Vēstīts arī, ka Ģenerālprokuratūra lūdza izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik Satversmes tiesas tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!