Foto: stock.xchng
Eiropas Parlaments (EP) otrdien apstiprināja jauno ES energoefektivitātes direktīvu, kas paredz obligātus energotaupības pasākumus, tai skaitā, sabiedrisko ēku renovāciju, taupības programmas energoapgādes uzņēmumiem un energoauditus visās lielajās firmās.

Ja ES izdosies samazināt enerģijas patēriņu par 20%, gadā varētu ietaupīt 50 miljardus eiro, informēja EP Informācijas birojs.

Direktīvu pieņēma, 632 deputātiem balsojot - "par", 25 - "pret" un 19 - "atturas.

"Jaunais likums ir svarīgs energopiegādes drošības un klimata mērķu sasniegšanai. Turklāt tas arī ievērojami stimulēs ekonomiku un palīdzēs radīt jaunas darbavietas. Pats svarīgākais, likums ļaus mazināt ievērojamo enerģijas importu, kas Eiropas Savienībai rada arvien lielākas izmaksas — 2011. gadā tās bija 488 miljardi eiro vai 3,9% no IKP, un īpaši sāpīgi to izjūt krīzes skartās valstis", uzsver par direktīvu atbildīgais deputāts Klods Jurmē (Zaļie/EFA, Luksemburga).

Jaunā Energoefektivitātes direktīva nosaka prasību dalībvalstīm ik gadu renovēt 3% no kopējās platības "centrālās valdības īpašumā esošajās un izmantotajās ēkās, kuras apsilda un/vai dzesē", tas ir, administratīvās pārvaldes iestādēs, kuru pienākumi attiecas uz visu dalībvalsts teritoriju. Noteikumi attiecas uz ēkām, kuru "kuru kopējā lietderīgā platība ir lielāka par 500 kvadrātmetriem", bet no 2015. gada jūlija arī uz ēkām, kuru platība ir lielāka par 250 kvadrātmetriem. Dalībvalstis varēs izvēlēties arī citus veidus, kā nodrošināt līdzvērtīgu enerģijas ietaupījumu.

Energoapgādes uzņēmumiem līdz 2020. gadam jāsasniedz "kumulatīvs enerģijas galapatēriņa ietaupījuma mērķis", kas nedrīkst būt mazāks par ietaupījumu, kas rodas, no 2014.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim ik gadu veicot jaunus ietaupījumus 1,5% apmērā no galapatērētājiem pārdotā enerģijas apjoma. Ietaupījumu rēķinās no vidējiem pēdējo triju gadu rādītājiem, pirms direktīva stājas spēkā. Minēto taupības programmu varēs nepiemērot enerģijai, ko pārdod transporta vajadzībām, tomēr līdzvērtīgs ietaupījums būs jāsasniedz, izmantojot citus enerģijas taupīšanas veidus.

Visiem lielajiem uzņēmumiem būs reizi četros gados jāveic energoaudits. Auditi būs jāsāk trīs gadu laikā pēc direktīvas stāšanās spēkā, un auditu veikšana būs jāuztic kvalificētiem un akreditētiem ekspertiem. Tas neattieksies uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Direktīva stāsies spēkā 20 dienas pēc teksta publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī un dalībvalstīm būs 18 mēnešu laikā tās noteikumi jāievieš valsts tiesību aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!