Foto: Publicitātes foto

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un Eiropas Tautas partijas grupas lauksaimniecības jautājumu koordinators Alberts Dess vizītes laikā Latvijā ieguvis būtisku informāciju par tiešo maksājumu netaisnīgo sadali dalībvalstu lauksaimnieku starpā un to izmantos, lai Briselē pārliecinātu gan politiķus, gan amatpersonas par Latvijas prasības pamatotību izlīdzināt tiešmaksājumus.

Dess vizītes laikā Latvijā tiešmaksājumu jautājumu pārspriedis gan ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), gan zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts kancelejā un Zemkopības ministrijā (ZM).

ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka tikšanās laikā ar Straujumu un EP deputāti Sandru Kalnieti Dess uzsvēris, ka ir par taisnīgumu un zina, ka Baltijas valstu lauksaimnieki ir apdalīti - nostādīti sliktākā situācijā salīdzinājumā ar pārējo dalībvalstu zemniekiem.

Valsts Kancelejas Komunikācijas departaments informē, ka Dombrovskis tikšanās laikā uzsvēris: Latvija turpinās aktīvi aizstāvēt savas prioritātes jaunajā Eiropas Savienības (ES) budžetā - Latvijas izaugsmes vajadzībām atbilstošu kohēzijas politikas finansējuma apjomu un taisnīgus Kopējās lauksaimniecības politikas nosacījumus.

Puses bija vienisprātis, ka nedrīkst pieļaut situāciju, ka Baltijas valstu lauksaimniekiem ir mazāki tiešmaksājumi, nekā citām dalībvalstīm. Premjers atzinīgi novērtēja EP rezolūciju par nepieciešamību visu dalībvalstu zemniekiem nodrošināt lauksaimniecības tiešmaksājumus vismaz 65% apmērā.
"Tas ir pareizais solis virzienā uz Baltijas valstu mērķi, bet tomēr nav pietiekams - visām dalībvalstīm jāsaņem 80% no vidējā tiešmaksājumu līmeņa, kā to piedāvā Latvija," akcentēja premjers.

Dess paudis uzskatu, ka šobrīd Latvijas zemnieku saimniecības strauji attīstās un tiešmaksājumi nepieciešami, lai šo attīstību turpinātu. Tādēļ būtiski spert dinamiskus soļus, lai panāktu visu iesaistīto pušu atbalstu Latvijas cīņā par taisnīgiem maksājumiem.

Savukārt, Straujuma EP deputātu informējusi, ka Latvijā joprojām ir viszemākie tiešie maksājumi ES dalībvalstu lauksaimnieku vidū. "Šāda situācija nedrīkst turpināties, ir jāsamazina lielā atšķirība maksājumu apjomā dalībvalstīm, kas joprojām rada nevienlīdzīgas konkurences apstākļus tirgū.

Latvija arī turpmāk uzturēs savu pamatoto prasību par tiešo maksājumu izlīdzināšanu. Turklāt taisnīgi tiešie maksājumi ir jāievieš jau no 2014.gada, uzskata Straujuma.

Jau ziņots, ka EP deputāts  Dess ieradies divu dienu darba vizītē Latvijā, lai iepazītos ar Latvijas lauku saimniecībām un pārrunātu tiešmaksājumu jautājumu ar Latvijas valdības pārstāvjiem un lauksaimniecības nozares vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!