Izraugoties kandidātu nākamā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatam, ir jāņem vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti un šajā procedūrā jāapspriežas ar tā politiskajiem spēkiem. Tādu viedokli pauž Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien ar 363 balsīm par, 93 pret, un 19 atturoties, pieņemtajā ziņojumā par Lisabonas līguma ietekmi uz Eiropas Savienības iestāžu līdzsvaru.

Deputāti ziņojumā piedāvā arī risinājumus par jaunā Parlamenta sastāvu, lai sagatavotos Lisabonas līguma izmaiņām, ja tas stāsies spēkā, kā arī par Eiropas Savienības pārstāvību ārējās attiecībās. Papildus ieteikumiem par iestāžu līdzsvaru deputāti šodien arī pieņēma ziņojumus par Lisabonas līguma ietekmi uz Eiropas Parlamenta pilnvarām un dalībvalstu Parlamentiem, informēja EP Preses dienestā.

Eiropas Savienības dalībvalstīm, izvēloties kandidātus Eiropadomes (valstu un valdību vadītāju sanāksmes) priekšsēdētaja, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja un tā vietnieka (Augstā pārstāvja) amatiem, jāņem vērā ne vien Lisabonas līgumā noteiktā kandidātu kompetence un dalībvalstu ģeogrāfiskā un demogrāfiskā daudzveidība, bet arī politiskais un dzimumu līdzsvars, uzsver deputāti.

Ja Lisabonas līgums tiks pieņemts, Eiropas Parlamentam būs jāievēl Eiropas Komisijas priekšsēdētājs, balstoties un Eiropadomes priekšlikumu, kurā jāņem vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti un kurās jāapspriežas ar Parlamenta pārstāvjiem.

Lai gan Lisabonas līgums pēc Parlamenta vēlēšanām jūnijā nevar būt spēkā, deputāti aicina šo procedūru ievērot un paredzēt pietiekami daudz laika apspriedēm ar jaunievēlētā Parlamenta pārstāvjiem. Šim nolūkam Parlaments ziņojumā piedāvā konkrētu laika grafiku.

ES valstu un valdību vadītāji 2008. gada decembrī vienojās par pagaidu pasākumiem laikā starp Eiropas Parlamenta vēlēšanām un Lisabonas līguma iespējamo stāšanos spēkā. Šādi pārejas pasākumi ir nepieciešami, jo Lisabonas līgums paredz citādu deputātu vietu skaitu un sadalījumu EP nekā pašreizējais Nicas līgums. Pārejas laikā deputātu vietu skaits uz laiku palielinātos, lai saglabātu EP ģeogrāfisko un demogrāfisko līdzsvaru.

Šajā nolūkā deputāti aicina dalībvalstis savlaicīgi veikt nepieciešamās tiesiskās izmaiņas, "lai 2009. jūnijā varētu priekšlaicīgi ievēlēt papildu 18 Eiropas Parlamenta deputātus" un, "sākot ar Lisabonas līguma spēkā stāšanās dienu, tie varētu piedalīties Parlamenta sēdēs kā novērotāji."

Eiropas Parlamenta pieņemtajiem ziņojumiem ir ieteikuma raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!