Foto: F64
Pagaidām gripas aktivitāte Eiropā un arī austrumu kaimiņvalstīs ir zema, un var prognozēt, ka vismaz līdz nākamā gada janvārim plašāka gripas izplatība Latvijā nav gaidāma, par epidemiologu aplēsēm piektdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Avīze raksta, ka Eiropas reģiona valstīs gripas aktivitāte joprojām saglabājas zema – reģistrēti atsevišķi gripas gadījumi, un par tiem ziņojušas deviņas valstis – Azerbaidžāna, Čehija, Īrija, Francija, Norvēģija, Krievija, Spānija, Šveice un Zviedrija. Par lokālu gripas izplatību ziņo Nīderlande. Virusoloģiski pārbaudītajos paraugos atklāti gan A, gan B tipa gripas vīrusi.

Pēc ātrās palīdzības sniegtajām ziņām, šoziem Latvijā kopumā hospitalizēti seši pacienti ar diagnozi gripa, tomēr laboratoriski gripa noteikta tikai vienā gadījumā. Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemioloģe Raina Nikiforova "Neatkarīgajai" norāda: ņemot vērā epidemioloģisko situāciju visā Eiropā un arī austrumu kaimiņvalstīs (Krievijā, Baltkrievijā), kur gripas aktivitāte ir zema – tiek reģistrēti tikai atsevišķi gripas gadījumi, var prognozēt, ka vismaz līdz nākamā gada janvārim plašāka gripas izplatība Latvijā nav gaidāma.

"Salīdzinoši siltais laiks ziemas periodā mūsu klimatiskajā joslā diez vai varētu ievērojami ietekmēt gripas izplatību, kaut gan novērots, ka zema gaisa temperatūra un pazemināts gaisa mitrums ietekmē gripas vīrusu spēju izdzīvot, tie ir dzīvotspējīgāki," saka epidemioloģe.

Pirmais laboratoriski apstiprinātais gripas gadījums Latvijā reģistrēts pirms pāris nedēļām, tomēr LIC epidemiologi uzskata, tas ir ievests gripas gadījums. Pacients piecas dienas pēc atgriešanās no ceļojuma Ķīnā sajuties slikti. Laboratoriskie izmeklējumi apstiprināja, ka saslimušajam ir B gripas vīruss.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un ko izraisa A un B gripas vīrusu tipi. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Slimības epidēmiski pacēlumi vērojami gandrīz katru gadu, ilgst piecas līdz astoņas nedēļas, saslimst 10–40% iedzīvotāju.

LIC epidemioloģe Irina Lucenko skaidro, ka atkarībā no gripas vīrusa antigēnu atšķirībām ir trīs vīrusa serotipi – A, B un C. A gripas vīrusi izraisa epidēmijas un pandēmijas, B gripas vīrusi izraisa sezonālus neliela apjoma epidēmiskus gripas uzliesmojumus. C gripas vīrusu antigēnā struktūra nav pakļauta izteiktām pārmaiņām.
Gripa izpaužas ar augstu temperatūru, vājumu un klepu. Gripas galvenās īpatnības ir tās epidēmiskā izplatīšanās un mirstība no pneimonijas, kas rodas kā gripas komplikācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!