Foto: DELFI
Kā dzīvot, ja esat piedzimis Latvijā un kādā brīdī sajūtat, ka neesat ne vīrietis, ne sieviete? Kā atrast sev vietu sabiedrībā? Ko darīt, ja tas noticis ar jūsu bērnu? Portāls "Delfi" sarunājās ar trim nebināriem Latvijas iedzīvotājiem – Vladlenu, Gundegu un Vladu – par to, kāda ir viņu dzīve pašlaik un kāds ir bijis viņu ceļš līdz tai.

Vēsturē var atrast daudz piemēru sabiedrībām, kurās dzimuma identitāte neaprobežojās ar bināro dalījumu vīriešos un sievietēs. "Nebinārā identitāte ir salīdzinoši jauns termins, taču pats fenomens nav ne jauns, ne unikāls," stāsta LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Mūsdienu pasaulē ir arvien vairāk piemēru tam, ka binārais dzimtes modelis kļūst daudz elastīgāks. Legāla iespēja izvēlēties trešo dzimti paralēli divām ierastajām nesen parādījās Argentīnā. Saskaņā ar organizācijas "Human Rights Watch" datiem starp valstīm, kas atzinušas trešo dzimti, ir Malta, Kanāda, Jaunzēlande, Nepāla, daži ASV štati un Indija.

Cik nebināro cilvēku ir Latvijā? Kristīne Garina apgalvo, ka šādu cilvēku skaits procentuāli visās sabiedrībās ir aptuveni vienāds. Tas, cik viņi ir pamanāmi, galvenokārt atkarīgs no pašu cilvēku un sabiedrības atvērtības. "Kādreiz viņus dēvēja par dumpiniekiem. Tagad jauniem cilvēkiem pastāv iespēja pieņem sevi, pārdomāt šīs problēmas, mest izaicinājumu normām," stāsta Kristīne Garina.

Vladlens/Vencheska Baltique (viņš/viņa/viņi, 22 gadi)

Vencheska Baltique (Venčeska) ir 22 gadus vecā Vladlena skatuviskais tēls. Kopā ar citiem "drag queen" (māksliniekiem vīriešiem, kuri izmanto sieviešu tēlus) viņš ir uzstājies Rīgas klubos "TOP" un "Golden", piedalījies "Baltic Pride". Šogad Venčeska performances mākslinieka statusā uzstāsies festivālā "Lampa", kā arī iesaistīsies "Baltic Pride 2021" norisēs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!