Foto: Shutterstock
Tiesnešu ētikas komisija vēl ievākšot papildu informāciju jautājumā par Augstākās tiesas (AT) tiesneša Intara Bistera rīcības ētiskumu saistībā ar atsevišķu lietu objektīvu izskatīšanu, kurās iesaistīts advokāta Mārča Miķelsona vārds.

Līdz ar to otrdien, 28.februārī, notikušajā komisijas sēdē šis jautājums vēl netika atrisināts, aģentūra LETA noskaidroja Tiesu administrācijā (TA).

Jau ziņots, ka komisijai pieprasījumu sniegt atzinumu par tiesneša Bistera rīcības ētiskumu bija nosūtījis AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Pēc informācijas publiskajā telpā par AT Civillietu departamenta tiesneša Bistera piedalīšanos tādu lietu izskatīšanā, kurās dalībnieks tieši vai pastarpināti bijis viņam personīgi pazīstams advokāts, Bičkovičs pieprasīja tiesneša rakstveida paskaidrojumu. Savukārt tiesnesis paskaidrojumā AT priekšsēdētājam, kā arī, skaidrojot situāciju kolēģiem Civillietu departamenta tiesnešu kopsapulcē, noliedza personīgu draudzību ar advokātu un viņa ģimeni.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka tiesnesis bija piedalījies kādā Miķelsona saviesīgā pasākumā, ko apliecināja 2009. gadā tapusi fotogrāfija. Bijusī advokāta sieva raidījumam norādīja, ka Bisters un Miķelsons esot bijuši draudzīgās attiecībās, lai gan tiesnesis raidījumam to noliedza.

Savukārt attiecībā uz AT tiesnesi Aigaru Strupišu komisija nolēma jautājumu skatīt nākamajā sēdē, 10. martā, kur vērtēs tiesneša iesniegumu komisijai un tad lems par tālāko rīcību.

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" vēstīja, pirms pieciem gadiem Strupišs vēl kā jurists sniedza atzinumu uzņēmumam "Pilsetprojekts Invest", savukārt pērn kā AT tiesnesis noraidīja kasācijas sūdzību, kas bija par labu "Pilsetprojekts Invest" interesēm, norāda raidījums.

Strupišs pats vērsās ar iesniegumu Tiesnešu ētikas komisijas pēc sižeta par pieņemto lēmumu sava bijušā klienta lietā. Strupiša iesniegumā komisijai ir aprakstīti arī minētā atzinuma sniegšanas un rīcības sēdes lēmuma pieņemšanas apstākļi, kā arī citi fakti, kuriem var būt nozīme jautājumā par tiesnešu ētikas ievērošanu konkrētajos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!