Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien atzina, ka deputāts Ingmārs Līdaka savā rīcībā, pērn nobalsojot cita deputāta vietā Saeimas plenārsēdē, pārkāpis Saeimas deputāta ētikas kodeksu.

Vēstīts, ka pērn, kad deputāti lēma par valsts budžetu, LTV7 kamera fiksēja, ka deputāts Līdaka veicis balsojumu kāda cita deputāta vietā.

Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā vērsās privātpersona ar lūgumu LTV7 fiksēto vērtēt, taču komisija, kamēr nav veiktas izmaiņas Saeimas kārtības rullī, to uz privātpersonas iesnieguma pamata darīt nevar. Tāpēc komisijā ar iesniegumu lēma vērsties tās vadītājs Vitālijs Orlovs (S).

"Tā kā šī epizode arī pārraidīta televīzijā, uzskatu to par acīmredzamu Saeimas deputātu ētikas kodeksa 6. punkta pārkāpumu," rakstīts deputāta un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Vitālija Orlova (S) iesniegumā komisijai.

Ētikas kodeksa 6. punkts nosaka, ka "deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību (runām, balsojumiem u.c.). Deputāts nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu."

Trešdien ētikas komisijā deputāti noskatījās LTV7 uzņemto video, kas tika iepriekš pārraidīts arī LTV1. Līdaka sēdē savu pārkāpumu "absolūti nenoliedza". Viņš uzsvēra, ka šobrīd būtu "muļķīgi skaidroties", un atzina savu nodarījumu, aicinot komisiju lemt par sodu.

"Šis gadījums bija veikts no Vectirāna balsošanas aparāta," norādīja Līdaka. Parlamentārietis Jānis Vectirāns (ZZS) tajā brīdī atradies zāles viesu daļā, lai aprunātos ar skolēniem no Madonas.

Komisijas locekļi saskatīja Līdakas rīcībā pārkāpumu. Ņemot vērā, ka Līdaka atzina savu vainu un paskaidroja savu rīcību, komisijas locekļi lēma par maigāko sodu: izteikt deputātam mutisku brīdinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!