Eiropas Komisijas (EK) prezidents Romano Prodi un Eiropas Savienības paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens ceturtdien vizītes laikā Rīgā drošināja Latviju turpināt iesāktās reformas un pauda cerību par Latvijas turpmākajiem panākumiem.
Ferhoigens preses konferencē atzina, ka Latvijai ir reālas iespējas panākt pirmās grupas kandidātvalstis un tai jāturpina stiprināt administratīvās spējas un jāveic darbs, lai likvidētu pastāvošo sociālo un ekonomisko nevienlīdzību.

"Eiropas Savienība ir gatava pieņemt Latviju kā pilntiesīgu locekli un piešķirt tai nepieciešamo finansējumu," sacīja Ferhoigens. Pēc viņa teiktā, Latvija no ES šogad varētu saņemt 100 miljonus eiro, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekšējos gados.

Prodi pauda cerību, ka visās Baltijas valstīs būs spēcīga attīstība, jo tās jau šobrīd veidojas par konkurētspējīgas ekonomikas valstīm un pilnveido valsts pārvaldi.

"Latvija nav un nebūs problēmvalsts," savukārt uzsvēra premjerministrs Andris Šķēle, norādot, ka valsts apzinās savus trūkumus, tādēļ turpmākās valdības svarīgākie uzdevumi būšot pakārtoti tieši Eiropas Komisijas norādītajās sfērās - sabiedrības integrācija, valsts pārvalde, reģionālā un ekonomiskā politika.

Šķēle pauda gandarījumu, ka Latvijai ir dota iespēja iestāšanās sarunās ar ES virzīties atbilstoši tās spējām, un uzskatu, ka uz Latviju ES šobrīd jau skatās kā uz potenciālu partnervalsti un vērā ņemamu partneri.

Premjers domā, ka Latvijai ir un būs "pietiekama kapacitāte", lai ātri varētu atvērt jaunas sarunu sadaļas un ātri slēgtu tās, kuras jau būs izdiskutētas. Viņš atkārtoti pauda pārliecību, ka Latvija spēs sarunas pabeigt līdz 2003.gadam.

Arī Ferhoigens pauda cerību, ka sarunu laikā Latvijai "nebūs regulāru bezmiega nakšu". Viņš pauda optimismu un atzina, ka valsts ir uz pareizā ceļa.

Savukārt Prodi atzina, ka iestāšanās sarunu laikā var rasties grūtības, taču ne tikai Latvijai, bet arī Eiropas Komisijai, jo sarunās jāizskata attiecības "visdziļākajās niansēs".

Prodi un Ferhoigens Latvijā ieradās trešdienas vakarā. Divu dienu vizītes laikā amatpersonas tikās ar premjerministru, Saeimas priekšsēdētāju, Valsts prezidentu un Saeimas frakciju līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!