Foto: LETA
Arī šogad festivāla "Lampa" ietvaros norisināsies divi apmeklētāju jau iecienīti pasākumi – pirmās dienas noslēgumā būs "Politiķu disko", bet festivāls noslēgsies ar "Politiķu cepienu", "Delfi" informē festivāla organizatori.

"Lampas" pirmā diena noslēgsies ar "Politiķu disko", kur pulksten 23.45 uz skatuves kāps dīdžejs Toms Grēviņš un vairāki politiķi – veselības ministre Līga Meņģelsone, 14. Saeimas deputāti Hosams Abu-Meri (JV) un Kaspars Briškens (P), kā arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Savukārt festivāla otrajā – noslēdzošajā – dienā, pulksten 21.15 uz skatuves "Politiķu cepienam" ļausies 14. Saeimas deputāte, bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča (LPV), zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS), izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) un eiroparlamentārietis Ivars Ījabs (LA).

Viņus "cepinās" komiķi Rūdolfs Kugrēns un Edgars Bāliņš, dramaturģe Anete Konste un aktieris Jānis Kronis, savukārt vakaru vadīs Jānis Skutelis.

"Es pats sevi cepinu par to, ka ļāvos pierunāties dalībai LAMPAS "Cepienā"! Gaļu uzgrilēt man neatliek laika, bet, lūk, ļaut, ka cepina mani – laipni lūdzu!" par savu dalību "Cepienā" ironizē zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Ramona Petraviča atzīst, ka piekritusi dalībai Sarunu festivālā "Lampa", jo apzinās, ka būs gards materiāls kritiķiem: "Tomēr tas palīdzēs lauzt stereotipus par sievietēm labākajos gados un viņu izskatu, politiķu imidžu un sievietes lomu politikā. Mani vērtē pēc izskata, bet esmu viena no piecām aktīvākajām sievietēm debatētājām Saeimas sēdēs! Mūsdienās liberālisms ir kļuvis konservatīvs un aizspriedumains, tad nu tā būs iespēja lauzt mītus un parādīt, ka politiķis – sieviete var būt labi kopta, aktīva un drosmīga, iedrošinot daudzas sievietes pēc 50 gadiem uzdrīkstēties mainīt savu dzīvi. Kāpēc sievietes pēc 50 gadiem nedrīkstētu dzīvot no aizspriedumiem tikpat brīvu dzīvi kā sieviete starp 20 un 35 gadiem?"

Arī Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs festivālam ir gatavs: "Reizēm sevi cepinu sevi par zinātnieku nerakstītā baušļa pārkāpšanu: ornitologiem nebūs iekārot kļūt par putniem, ihtiologiem – par zivīm, bet politologiem... nu, jūs paši varat iedomāties, par ko."

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša par savu "cepināšanu" stāsta: "Saka, ka profesionālās iemaņas zūd pēdējās. Pat iekāpjot politiķa kurpēs, katrai problēmai vienmēr ir uzlikta diagnoze un augonis izgriezts līdz saknei. Vai tas citiem patīk? Nē. Par to arī cepos."

Visa sarunu festivāla "Lampa" programma meklējama šeit. Ieeja festivālā ir bez maksas.

Festivāls "Lampa" šogad notiek 9. un 10. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!