Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde pērn uzsākusi 680 kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā, kas ir par 136 procesiem mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi 397 kriminālprocesus, kas ir par 38 kriminālprocesiem vairāk kā 2008.gadā, informēja VID.

No kopumā 2009.gadā uzsāktajiem 680 kriminālprocesiem 220 kriminālprocesi uzsākti par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, 33 kriminālprocesi uzsākti par krāpšanu, 21 kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, pārējie kriminālprocesi uzsākti par citiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā, tai skaitā par uzņēmumu maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšana un nepatiesa pieteikuma iesniegšanu, nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajās ienākumu deklarācijās, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un citiem noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā un valsts institūciju dienestā.

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas kriminālvajāšanas uzsākšanai 2009.gadā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīti 64 kriminālprocesi, par krāpšanu - 29 kriminālprocesi, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju - 21 kriminālprocess.

2009.gadā, salīdzinājumā ar 2008.gadu, par 24% palielinājies kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīto kriminālprocesu skaits par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kas ir apjomīgi un no izmeklēšanas viedokļa ļoti laikietilpīgi un sarežģīti kriminālprocesi, kuru izmeklēšana nereti prasa vairākus gadus, jo nepieciešamas laikietilpīgas ekspertīzes, liela skaita personu nopratināšanas un citas laikietilpīgas izmeklēšanas darbības.

Kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīto kriminālprocesu skaits par krāpšanu, kas arī ir sarežģīti un laikietilpīgi kriminālprocesi, 2009.gadā salīdzinājumā ar 2008.gadu palielinājies par 12%.

Kopumā VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošajos kriminālprocesos 2009.gadā jau pirmstiesas izmeklēšanas laikā ar tiesas lēmumu atzīti par noziedzīgi iegūtiem, konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā dažādās valūtās kopumā vairāk kā 636 500 latu.

Savukārt, lai nodrošinātu iespējamo valstij radīto zaudējumu atlīdzināšanu, 2009.gadā uzsākto kriminālprocesu ietvaros uzņēmumu un privātpersonu kontos arestēti un apturēti dažādās valūtās kopumā vairāk kā 3,3 miljoni latu.

2009.gadā VID Finanšu policijas pārvaldes darbības rezultātā pārtraukta 13 organizētu noziedzīgu grupējumu darbība. Saistībā ar šo grupējumu veiktajām darbībām uzsākti 11 kriminālprocesi, kuros kopumā iesaistīti 738 uzņēmumi. Pirmstiesas izmeklēšanā šajos kriminālprocesos 2009.gadā veiktas 188 kratīšanas uzņēmumu birojos un personu dzīves vietās. Salīdzinājumā ar kriminālprocesiem, kas uzsākti saistībā ar 2008.gadā pārtraukto noziedzīgo grupējumu darbību, veikto kratīšanu skaits ir palielinājies par 27%, savukārt grupējumos iesaistīto uzņēmumu skaits ir palielinājies par 16%.

Kriminālprocesu par noziedzīgo grupējumu darbību izmeklēšanas ietvaros par aizdomās turētām 2009.gadā atzītas 66 personas, arestēti 16 nekustamie īpašumi, norēķinu kontos dažādās valūtās apturēti un arestēti 1,3 miljoni latu, savukārt arestēti un ieskaitīti VID depozītkontā dažādās valūtās kopumā 151,1 tūkstotis latu.

Ar tiesas lēmumu šajos kriminālprocesos par noziedzīgi iegūtiem atzīti, konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā 18,3 tūkstoši latu.

2010.gadā VID Finanšu policijas pārvaldes darbā, papildus jau iepriekšējos gados izvirzītajām prioritātēm, ir izvirzīta prioritāte korupcijas apkarošanai valsts ieņēmumu jomā, ļaujot savlaicīgi identificēt un novērst korupcijas riskus VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!