Foto: LETA
Finanšu ministrija (FM) pieļauj iespēju piešķirt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) papildu finansējumu amatpersonu deklarāciju pārbaudei, tiesa, mazāk nekā biroja prasīto 178 000 latu apmērā. Pašlaik par to notiek sarunas.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis portālu "Delfi" informēja, ka pašlaik notiek KNAB un FM sarunas par iespējamo finansējumu, taču atturējās minēt, kādus papildu līdzekļus birojam varētu atvēlēt, vien atzīstot, ka summa būs mazāka par prasīto.

Ja KNAB un FM vienosies par finansējumu, kas nepieciešams amatpersonu deklarācijās iekļauto ziņu patiesuma pārbaudei, šo jautājumu varēs arī sakārtot likumos, oficiāli deleģējot birojam šīs funkcijas.

Savukārt ar pašu deklarācijas iesniegšanu saistītās pārbaudes turpinātu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) esošā finansējuma ietvaros.

Jau ziņots, ka vēl pērn rudenī sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par VID un KNAB kompetenču sadalīšanu birojs pauda, ka valsts amatpersonu deklarāciju pārbaudei pēc KNAB iniciatīvas papildus jāizveido astoņas amata vietas ar finansējumu 130 160 lati gadā un valsts amatpersonu informēšanai saistībā ar deklarēšanas pienākumu jāveido trīs papildu amata vietas ar finansējumu 48 810 lati gadā. Kopumā nepieciešamais papildu finansējums ir 178 970 lati. Iepriekš FM norādīja, ka papildu līdzekļus nākamgad piešķirt nevar.

Savukārt birojs pauda pārliecību – ja Ministru kabinets neatbalsta papildu 178 970 latu piešķiršanu, tad birojs nevar uzņemties papildu funkcijas, nekaitējot līdz šim uzdoto funkciju izpildei.

Jautājums par to, vai amatpersonu deklarāciju ziņu patiesums būtu jāpārbauda VID vai KNAB, valdībā tiek periodiski skatīts jau kopš 2003.gada, jo neviena no pusēm atbildību par šīm pārbaudēm īsti uzņemties nevēlas.

Patlaban nav precīzi noteikts, kura institūcija pārbauda, vai valsts amatpersonas deklarācijā norādītās ziņas ir pilnīgas un patiesas, kas rada domstarpības starp KNAB un VID, tāpēc likumā nepieciešams skaidri noteikt abu kontrolējošo iestāžu pienākumus amatpersonu deklarāciju pārbaudē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!