Foto: staburags.lv
Ceturtdien, 17. janvārī, Spīdolas ielā Aizkrauklē, pie ēkas, kurā atrodas "Latvijas Sarkanā krusta" (LSK) fililāle, izmesta milzīga apģērbu kaudze, vēstīja portāls "staburags.lv".

"Vai tās ir drēbes, kas saziedotas LSK? Vai tikai kaudzē nav arī manis ziedotās drēbes?" bažījās kāda aizkraukliete, kura norāda, ka drēbes LKS pārstāve izmetusi arī iepriekš, tikai maisos, aizbildinoties, ka daļa saziedotā apģērba nav lietojama.

Arī Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Einārs Zēbergs "staburags.lv" norādījis, ka drēbes pie konteineriem izmetis "Sarkanais krusts". Apģērbs bijis krāts atsevišķā telpā iepriekšējos gadus. "Man nav pieņemams drēbju utilizēšanas veids, tās tika izmestas pie konteineriem, lai gan vajadzēja tās uzreiz kraut automašīnā un aizvest, lai nemētājas!" sacījis Zēbergs.

Portālam "Delfi" sazinoties ar LSK vadītāju Viduslatvijas komitejā, kurā ietilpst arī Aizkraukles filiāle, izdevās noskaidrot, ka drēbes uz ielas nav vis metusi labdarības organizācija, bet, visticamāk, kāds no ziedotājiem.

"Cilvēki bieži nesaskaņo ziedojumus, tos vienkārši atstāj. Tad var izdarīt pieņēmumus, ka mēs šīs drēbes izmetam uz ielas," norāda LSK Viduslatvijas komitejas priekšsēdētājs Atis Stārastnieks. Viņš arī norāda, ka darbinieki ir brīdināti – dienā atkritumos nedrīkst izmest vairāk par vienu maisu drēbju. Arī iepriekš Aizkrauklē LSK bijusi līdzīga situācija, proti, ziedotāji drēbes bija atstājuši kaudzē uz ielas.

Savukārt LSK ģenerālsekretārs Uldis Līkops vērš uzmanību, ka cilvēku ziedošanas kultūra kopš aizvadītā gadsimta 90. gadiem ir ievērojami mainījusies. Mēdz būt, ka pat līdz 70 % no noziedotajām mantām ir lietošanai nederīgas un utilizējamas. "Protams, organizācijā ir vadlīnijas, kā pieņem un utilizē ziedotās mantas. Par gadījumu Aizkrauklē nevarēšu komentēt, kamēr nav informācijas, kas tur noticis," sacīja Līkops.

Aizkraukles "Sarkanā krusta" darbību pozitīvi vērtē pašvaldībā. Tur norāda, ka no cilvēkiem saņemtās atsauksmes liecina – LSK palīdzējis grūtās situācijās, sadarbojies. "Protams, nav normāla situācija, ka drēbes tiek izmestas lielā kaudzē uz ielas," sacīja novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Bistere. Pašvaldības ieskatā nevajadzīgās lietas uzreiz var glabāt, piemēram, konteinerā.

Portāls "staburags.lv" novēroja, ka 18. janvārī drēbju kaudze pie ēkas Spīdolas ielā vairs neatradās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!