Foto: LETA

Trešdien, 30.martā, pēc divu gadu būvniecības, atklāts Rīgas Valsts tehnikuma vienotais praktisko mācību komplekss, kura kopējās modernizācijas projekta izmaksas ir 9 566 741 eiro, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Laura Zaharova.

Mācību centra būvniecība tika sākta 2014. gada pavasarī, un tagad izglītības iestāde var lepoties ne tikai ar modernām telpām, bet arī jaunām un mūsdienīgām iekārtām mācību procesa nodrošināšanai, uzsvēraa Zaharova. Projekta laikā ir pilnībā pārbūvēta vecā ēka un no jauna uzbūvēti divi mācību korpusi.

Drukas un mediju tehnoloģiju, enerģētikas, mašīnbūves un dzelzceļa nodaļas audzēkņi praktiskos priekšmetus turpmāk apgūs mūsdienīgi aprīkotajās telpās izvietotajās mācību laboratorijās un darbnīcās mašīnbūves, metālapstrādes, enerģētikas, poligrāfijas un dzelzceļa izglītības programmu apguvei Rekonstruētās un jaunbūvētās izglītības iestādes telpas ir arī pielāgotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Mācību kompleksa atklāšanā piedalījās arī Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Viņš uzsvēra, ka veiktie ieguldījumi un profesionālo izglītības iestāžu koncentrācija ir labs pamats,
lai jauniešus motivētu apgūt profesiju, kas nākotnē nodrošinās stabilu vietu darba tirgū atbilstoši katra interesēm un spējām. "Esmu pārliecināts, ka jaunās, mūsdienīgās izglītības iespējas veido izaugsmes potenciālu, kas sekmēs valsts ekonomikas attīstību, un iedzīvotājiem nākotnē radīs jaunas, labi apmaksātas darba vietas," sacīja ministrs.

"Rīgas Valsts tehnikumam redzu labu potenciālu, lai tuvākajā nākotnē profesionālais virziens dzelzceļa transporta jomā kļūtu par bāzes izglītības iespēju tiem jauniešiem, kuri savu karjeru vēlas saistīt ar dzelzceļa transportu un visam reģionam nozīmīgo Rail Baltica projekta īstenošanu un vēlāk nodrošinot tā uzturēšanu. Jau šodien mums ir iespēja sākt gatavot savus jaunos speciālistus, kas nākotnē spēs apkalpot ar Rail Baltica saistīto nozari ne tikai Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Uzskatu, ka ieguldījumi profesionālas izglītības attīstībā, Rail Baltica projekts Latvijas profesionālajā un augstākajā izglītībā šobrīd ver jaunas iespējas, kuras mums ir jāspēj izmantot."

Kopējās modernizācijas projekta izmaksas ir 9 566 741 eiro, tai skaitā ERAF īdzfinansējums 8 227 397 eiro, bet valsts budžeta finansējums - 1 339 344 eiro. Rīgas Valsts tehnikuma audzēkņiem turpmāk mācības noritēs gan esošajā vēsturiskajā ēkā Rīgā, Kr. Valdemāra ielā 1c, kur notiks teorētiskās mācības, gan jaunajā mācību kompleksā Dārzciema ielā 64, kur notikspraktiskās mācības.

Tehnikumā šobrīd tiek īstenotas 39 akreditētas profesionālās izglītības programmas 14 dažādās profesionālās vidējās izglītības programmu grupās, kā arī profesionālās pilnveides un tālākizglītības programmas. Tehnikumā mācās vairāk nekā 2000 audzēkņu. RVT realizē profesionālās vidējās izglītības programmas, kas dod iespēju iegūt trešo profesionālās kvalifikācijas līmeni, un papildus veic reģionālā vai nozares metodiskā centra, pedagogu tālākizglītības centra un ārpus formālās izglītības sistēmas iegūtās profesionālās kompetences novērtēšanas funkcijas.

Pēdējos divos gados modernu mācību kompleksu veidošanai 11 profesionālās izglītības iestādēm atvēlēti 129,24 miljoni eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums 111,11 miljonu eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja IZM pārstāvji.

Infrastruktūras modernizācijas projektus īstenoja Ventspils tehnikums, Liepājas tehnikums, Jelgavas
tehnikums, Rīgas Valsts tehnikums, Smiltenes tehnikums, Valmieras tehnikums, Rēzeknes tehnikums, Ogres tehnikums, Daugavpils tehnikums un Daugavpils Būvniecības tehnikums un Cēsu profesionālā vidusskola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!