Foto: DELFI

Apmēram stundu pēc tam, kad Ministru kabinets pēc pagarām diskusijām bija pieņēmis tādas izmaiņas valdības noteikumos, kas neļauj rīkot "Rimi" Rīgas maratonu un citus lielus sporta pasākumus, laukumā pie Brīvības pieminekļa sapulcējās pulciņš brīvprātīgo, lai sāktu novākt tur novietoto maratona aprīkojumu, novēroja portāls "Delfi".

Ap deviņiem vakarā pie pieminekļa bija sapulcējušies ap 30-40 cilvēku maratona brīvprātīgo palīgu formās un sejas maskās ar maratona simboliku, kuri fotografējās pie aprīkojuma un, pēc visa spriežot, bija gatavi sākt novākt aprīkojumu. Pie pieminekļa atradās arī vairāki nomāti mikroautobusi.

Laukumā jā bija sagatavota starta vieta, tribīnes, teltis, miskastes, skaņas aparatūra maratona pasākumu vajadzībām.

Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē lēma par "Rimi" Rīgas maratona un citu pasākumu, kuros iespējama cilvēku masu pulcēšanās, atcelšanu.

Lai atceltu Rīgas maratonu, ministru kabinets pieņēma punktu, kurā norādīts, ka līdz 31. decembrim Latvijā nevar notikt ārtelpu pasākumi, kuros piedalās vairāk nekā 300 cilvēki, un kuros notiek aktīva kustība, skriešana vai maratons.

Pēdējās pāris nedēļas un īpaši pēdējās dienās Latvijā vērojams Covid-19 saslimušo personu straujš pieaugums. Pēdējā diennaktī Latvijā veikts 4551 Covid-19 tests, reģistrēti 137 jauni saslimšanas gadījumi, kas ir līdz šim augstākais rādītājs kopš Covid-19 sākuma. Tāpat otro dienu pēc kārtas Latvijā stacionēti 10 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija. Līdz ar to, kopā stacionāros ārstējas 47 pacienti: 42 ar vidēji smagu slimības gaitu, bet pieci ar smagu slimības gaitu.

Ņemot vērā tendences, sabiedrībā pieaugusi diskusija un skepse par "Rimi" Rīgas maratona lietderību. Piektdienas Ministru kabineta sēdē karstākās diskusijas bija tieši par "Rimi" Rīgas maratona norisi vai aizliegšanu.

Sākotnēji maratonam bija jārisinās 16.-17. maijā, tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika atcelts uz vēlāku laiku. Pēc tam rīkotāji paziņoja, ka "Rimi" Rīgas maratons notiks oktobra otrajā nedēļas nogalē.

Pēc valdības lēmuma "Rimi" Rīgas maratona rīkotāji paziņojumā visiem dalībniekiem aicināja izskriet distances "virtuāli".

"Pēdējās dienās COVID-19 vīruss Latvijā un pasaulē atkal sacēlis pamatīgu vētru, radot nozīmīgus infekcijas riskus Jums, mums, visai Latvijai. Lai arī bijām gatavi covid-drošam maratonam, visiem būs labāk, ja brīvdienās izskriesimies neklātienē - virtuāli. Respektēsim valdības lēmumu un nepulcēsimies, kā arī neskriesim iecerētajā trasē – šoreiz izskrienamies pa citām mīļākajām takām, parkiem, upmalām un mežiem," teikts paziņojumā. "Labā ziņa, ka Džuniči Kavaniči radītās medaļas ir ieradušās Latvijā un ir gatavas iegult Jūsu kolekcijā! Visi reģistrētie dalībnieki, neatkarīgi no tā vai brīvdienās dosieties virtuālajā skrējienā vai nē, varēs tikt pie medaļām. Kad un kā? Ziņosim. Paldies Jums par pacietību, paldies mūsu ilgtermiņa partneriem, paldies komandai, Rīgas Domei un dienestiem! Turam možu garu un tiekamies virtuālajā pasaulē."

Sestdien, 10. oktobrī, bija plānots "Rimi" Bērnu skrējiens, bet galvenie starti "Rimi" Rīgas maratonā bija paredzēti svētdien, 11. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!