Foto: LETA
Sestdien Mangaļsalā ar Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu, motivējošiem ceļa vārdiem no talkas vadītājas Vitas Jaunzemes un dziesmām tika atklāta Lielā Talka, kas Latvijā notiek jau 16. gadu pēc kārtas, portālu "Delfi" informēja Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante Jana Kralliša.

Lielās Talkas atklāšanas pasākumā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme un mūziķis Jānis Stībelis.

Valsts prezidents Egils Levits, uzrunājot visus Latvijas talkotājus, uzsvēra: "Mūsu valsts un tās iedzīvotāji ir vērsti uz to, lai dzīvotu saskaņā ar dabu. Te ir divi aspekti. Pirmkārt, mēs mēģinām likvidēt visu to kaitējumu, ko cilvēks dabai ir nodarījis, jo dabai ir savas tiesības. Otrkārt, mēs veidojam vidi, lai daba varētu attīstīties. Iet talkā ir ļoti sena latviešu tradīcija, ko Vita Jaunzeme un domubiedri ir atdzīvinājuši ne tikai visā Latvijā, bet arī Pasaulē. Arī 22 vēstniecību pārstāvji un vēstnieki, kas šodien piedalīsies talkā, liecina, ka mūsu ideja par dzīvošanu saskaņā ar dabu, izplatās visā pasaulē, un tas ir pilnīgi dabiski. Apsveicu visus, kas šajā skaistajā rītā talkos un domāju, ka šis būs gan simbolisks, gan praktisks pienesums Latvijas vides uzlabošanā."

Savukārt Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, iedvesmojot talkotājus, teica, ka ir ļoti daudz pieteiktu talkas vietu, no kurām izvēlēties, bet arī solotalkotāji. "Arī tik labi laikapstākļi talkas dienā ir jau sena tradīcija un izskatās, ka arī šogad būs ļoti skaista talka. Mēs gribam ierādīt, ka talka var kļūt par labu komandas saliedēšanās pasākumu. Arī šodien šeit, Mangaļsalā, kur mums pievienojušies ir vēstniecību pārstāvji un vēstnieki, notiks sacensība, kuras ietvaros visi tiks sadalīti komandās, un tā komanda, kura savāks visvairāk atkritumu, dāvanā saņems milzīgu maisu saldumu. Tie, kas vēl sēž uz dīvāna – ceļamies un ejam dabā!," saka Vita Jaunzeme.

Lielajā Talkā šogad pieteiktas 1139 talkošanas vietas visā Latvijā. Tāpat pieteiktas arī aptuveni 180 SOLO talkas.

Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!