Foto: LETA

Ceturtdien notiks pirmie pasākumi Saeimas jaunajā mājā Jēkaba ielā 6/8, kuras izveidē ieguldīti 6,8 miljoni eiro, žurnālistiem trešdien pastāstīja parlamenta Administrācijas ģenerālsekretāre Karina Pētersone.

Tostarp 639,5 tūkstoši eiro ieguldīti konferenču sistēmu izveidē, bet 344,4 tūkstoši eiro – videosistēmu izveidē. Iepriekš vērienīgais iepirkums tika kritizēts. "Šajā jomā izdevies ietaupīt," uzsvēra Pētersone.

Deputāti gan jaunajā mājā pie darba kabinetiem netiks – tie paredzēti vien trīs komisiju vadītājiem un darbiniekiem.

Jaunajā ēkā paredzētas telpas trim komisijām, kuru sēdēs piedalās visvairāk dalībnieku – Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Eiropas lietu komisijai un Publisko izdevumu un revīzijas komisijai. Tāpat tajā iekārtotas trīs zāles, kurās kopumā iespējams uzturēties vairāk nekā 250 dalībniekiem. Tostarp Baltiešu zālē ir 130 vietas, bet pārējās divās – attiecīgi 95 un 60 vietas.

Jaunās ēkas nepieciešamība pamatota gan ar to, ka deputātiem un komisijām esošajās telpās nepietiek vietas un nākas saspiesties, gan ar to, ka nepieciešama vieta konferenču un tikšanos ar rīkošanai ar lielu dalībnieku skaitu, piemēram, ikgadējam Saeimas un NVO forumam.

Deputāti gan jaunajā mājā pie darba kabinetiem netiks – tie paredzēti vien trīs komisiju vadītājiem un darbiniekiem. Tiesa gan, līdz ar šo komisiju pārcelšanos vairāk vietas būs Saeimas vecajās mājās, portālam "Delfi" skaidroja Pētersone. "Šeit arī sākotnēji nebija plānoti deputātu kabineti. Mums joprojām ir neatrisināta situācija ar deputātu palīgu kabinetiem, taču līdz ar šo komisiju darbinieku pārnākšanu uz šīm telpām, ir iespēja uzlabot darba apstākļus vairāku frakciju deputātiem. Arī deputāts Artuss Kaimiņš bija lūdzis lielāku kabinetu, un to bija iespējams piešķirt," viņa pastāstīja.

Pie jauniem kabinetiem tiks atsevišķi "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, un "Saskaņas" frakciju deputāti.

Pie plašākām telpām tikusi gan Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, gan Ilgtspējīgas attīstības komisija. Tāpat plašāki būs Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai nepieciešamie kabineti.

Pie jauniem kabinetiem tiks atsevišķi "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, un "Saskaņas" frakciju deputāti, kas līdz strādājuši ļoti saspiestos apstākļos. "Mēs izretinājām šo saspiestību," norādīja Pētersone.

Arhitektu un būvnieku pārstāvji, iepazīstinot ar jauno ēku, novēlēja deputātiem domāt labas un gaišas domas, kas padarīs "mūsu dzīvi labāku".

"Balta un gaiša tautas kalpu skatuve bez ēnām, dūmakaini caurspīdīgā ietvarā. Tumšās domas paliek ārpusē un izplēn," par projektu savā mājaslapā vēsta "Arhis".

Ēkas rekonstrukcija tika sākta 2014. gada vasarā. Kopumā restaurēts vēsturiskais parkets 440 kvadrātmetru platībā un vēsturiskās flīzes 115 kvadrātmetru platībā. Restaurēti arī lielie ozolkoka logi un 40 vēsturiskās durvis, informē būvkompānija "Velve".

Jēkaba ielas 6/8 ēkas konferenču zālē nodrošināta apskaņošana, sinhronā tulkošana, kā arī pasākuma translācija gan Saeimas lokālajā TV tīklā, gan internetā.

Saeima ēku iegādājās par aptuveni 2,4 miljoniem eiro.

Jau vēstīts, ka sākotnēji ēkas Jēkaba ielā 6/8, kas iepriekš bija iznomāta Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, rekonstrukciju bija plānots pabeigt līdz Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē. Darbus aizkavēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības iekavēšanās, jo bibliotēka nevarēja atbrīvot telpas Jēkaba ielā. Tāpat rekonstrukciju aizkavēja iepirkuma pārsūdzības.

Ēkā Jēkaba ielā 6/8 iepriekš atradās specializētie krājumi un reto izdevumu un rokrakstu lasītava, periodisko izdevumu lasītava, Letonikas lasītava u.c. Saeima ēku iegādājās par aptuveni 2,4 miljoniem eiro. To pēc projektēšanas biroja "Arhis" projekta rekonstruēja būvkompānija "Velve", un līgumcena bija 3,876 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Saeimas valdījumā iepriekš bija četras ēkas - Jēkaba ielā 11, 16 un 10/12, kā arī Torņa ielā 3/5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!