Foto: DELFI
Atlicis pēdējais 13. Saeimas gads līdz nākamajām vēlēšanām. Ko šīs Saeimas deputāti ir paveikuši? Kas vēl ir darāmo darbu sarakstā – uz šiem jautājumiem sarunu festivāla "Lampa" meklēja atbildes sarunas dalībnieki.

Diskusiju rīkoja "Sabiedrība par atklātību Delna", Sarunu vadīja šīs biedrības pētnieks un projektu vadītājs Olafs Grigus. Sarunā piedalījās "Delfi" galvenā redaktora vietas izpildītājs un "Delfi Plus" redaktors Filips Lastovskis; "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka; jurists, politiķis un 13. Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP); politiķe un 13. Saeimas deputāte Inga Goldberga (S), kā arī politiķis un 13. Saeimas deputāts Juris Rancāns (JKP).

Sarunas dalībnieki, politiķi, norādīja, ka 13. Saeima strādājusi "lielā ugunsgrēka dzēšanas režīmā".

Runājot par 13. Saeimas paveiktajiem darbiem, Lastovskis mediju vides stiprināšanā izcēla trīs: sabiedriskā medija iziešanu no reklāmas tirgus; Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes izveidi un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes paplašinātās funkcijas attiecībā uz propagandas un viltus ziņu izskaušanu. Viņš arī uzsvēra, ka, lai gan sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus ir būtisks notikums, vienlaikus tam ir iztrūcis igtspējīgi un mērķtiecīgi plānots komerciālo mediju atbalsts. Viņš aicināja politiķus rūpīgi iepazīties ar Valsts prezidenta priekšlikumiem par valsts atbalstu komercmedijiem, kas tostarp paredz jauna likuma "Par valsts atbalstu komerciālajiem plašsaziņas līdzekļiem" izstrādi.

"Delfi" redaktors arī norādīja, ka deputātiem ir jāstrādā pie sabiedrības informēšanas par paveikto. "Jātur prātā, ka tiesiskumu stiprinošās iniciatīvas līdz sabiedrībai kopumā nenonāk. Lai arī medijiem ir valdības un Saeimas reportieri, līdz sabiedrībai [šīs iniciatīvas] bieži nenonāk," teica Lastovskis.

Arī Kažoka tam piekrita. Viņa paskaidroja, ka 13. Saeima ir "izrāvusies" attiecībā uz sabiedrisko mediju stiprināšanu, taču viņa uzsvēra – joprojām nav atrisināts jautājums par to, kas notiek ar cilvēkiem, kas lielākoties informāciju patērē krievu valodā. "Jā, Saeima ir izdarījusi vairākas lietas, kas iepriekš nebija iespējamas. Taču nepieciešams piedomāt pie metodēm, lai lēmumi nepaliek tikai uz papīra un lai iedzīvotāji sajūt šo lēmumu ietekmi," rezumējot 13. Saeimas paveikto, teica Kažoka.

Lastovskis diskusijas laikā arī aktualizēja iepriekš apspriestu problēmu – žurnālistiem ir grūti strādāt, kad Saeima strādā attālināti, jo politiķi mēdz izvairīties no sarunām ar reportieriem. Jānorāda, ka par šo tēmu iepriekš rakstīja arī "Delfi Plus" žurnāliste Vita Dreijere. Rancāns atbildēja, ka visas Saeimas komisijas sēdes ir pieejami video ierakstā. Viņš norādīja, ka noteikumi attiecībā uz darba organizēšanas kārtību pandēmijā bija ļoti mainīgi. Savukārt Jurašs pauda, ka, viņaprāt, atsākoties rudens darba sesijai, komunikācija ar žurnālistiem uzlabosies.

Jau ziņots, ka sarunu festivāls "Lampa" notiek 20. un 21. augustā Cēsu pilsētvidē, tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā. Festivāla programma ir pieejama šeit.

Festivālā piedalījās arī portāls "Delfi" ar divām pašu rīkotāj diskusijām. Par aizvadīto sarunu "Vai 'sargsuns' Latvijā ir cienīts un paēdis?" sīkāk var lasīt šeit, savukārt par diskusiju "Cieņpilna dzīve ģimenei, kurā ir pastāvīgi aprūpējams tuvinieks" sīkāk var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!