Foto: LETA

Ceturtdien pie Jūrmalas domes ēkas pulcējās piketētāji, aicinot vietvaru saglabāt Bulduru bibliotēku.

Bulduru bibliotēkas galvenā bibliotekāre Ineta Melne portālam "Delfi" norādīja, ka bibliotēkas saglabāšanu ir atbalstījuši vairāk nekā 700 dažāda vecuma iedzīvotāji.

Līdz ar to viņa cer, ka domes deputātiem "svēts ir rakstītais vārds".

"Ceru uz Jūrmalas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS) kā filologa cieņu pret grāmatu kā garīguma templi," izsakās Melne.

Kā portālu "Delfi" informēja Latvijas Rakstnieku savienības biedre rakstniece Jana Veinberga, iedzīvotāji, kuri iestājas par bibliotēkas saglabāšanu, Jūrmalas domes attieksmi pret kultūru un bibliotēkām Jūrmalā saskata kā diskriminējošu.

Iepriekš organizētas tikšanās, kurās Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktore Māra Jēkabsone, Kultūras nodaļas vadītāja Agnese Miltiņa un izpilddirektors Edgars Stobovs snieguši atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem par Asaru un Bulduru bibliotēku nākotni.

Taču, Veinbergas ieskatā, sarunā domes pārstāvji nesniedza nevienu dokumentos un faktos pamatotu iemeslu Bulduru bibliotēkas slēgšanai un izlikšanai no telpām Edinburgas prospektā 89, kā arī nepiedāvāja risinājumus Bulduru bibliotēkas kā pilnvērtīgas bibliotēkas turpmākajai darbībai.

Kopumā domes pārstāvju līdz šim sniegtos publiskus paziņojumus Veinberga saskata kā neatbilstošus patiesībai vai pamatoti apšaubāmus.

Turpretim Jūrmalas domē portālam "Delfi" norāda, ka par Jūrmalas Centrālās bibliotēkas reorganizāciju un Bulduru bibliotēkas pārcelšanu lēmumu dome vēl nav pieņēmusi. Šo jautājumu plānots skatīt Kultūras komitejas sēdē 11. augustā. Ja jautājums tiks atbalstīts, par to domes deputāti lems domes sēdē 18. augustā.

Saskaņā ar vietvaras pausto, gan Bulduru, gan Asaru bibliotēku ēkām nepieciešams kapitālais remonts. Proti, 2019. gadā tika veikta bibliotēkas ēku tehniskā apsekošana un sagatavoti tehniskie atzinumi par ēku stāvokli un nepieciešamajiem uzlabojumiem apmeklētājiem un darbiniekiem drošai pakalpojumu sniegšanai un piemērotai ēku ekspluatācijai.

Tādējādi esot secināts, ka Asaru bibliotēkas un Bulduru bibliotēkas ēkām ir vairākas nepilnības, kuras "būtiski ietekmē ar ēku uzturēšanu saistītos izdevumus, kā arī mūsdienīgu pakalpojumu nodrošināšanu, tostarp ērtu vidi apmeklētājiem un darbiniekiem".

Saskaņā ar pašvaldības pausto, pēc veiktajām pārmaiņām bibliotēku pakalpojumus iedzīvotāji tāpat kā līdz šim varēs saņemt citās bibliotēkās Jūrmalā, kur iespējams nokļūt ar pašvaldības nodrošināto bezmaksas pilsētas sabiedrisko transportu. Vienlaikus, lai nodrošinātu Jūrmalas Centrālās bibliotēkas pakalpojumu kvalitāti, domē norāda, ka visiem bibliotekārajiem darbiniekiem darbavietas tiks saglabātas.

Domē arī argumentē, ka, samazinot bibliotēkas ēku un infrastruktūras uzturēšanai nepieciešamos izdevumus, rastos iespēja novirzīt tos bibliotēkas pakalpojumu uzlabošanai un attīstīšanai, tostarp bibliotēkas darbalaika pagarināšanai un pakalpojumu klāsta dažādošanai. Cita starpā pašvaldība arī sola "dažādot un pilnveidot pasākumu un aktivitāšu klāstu", to vidū minot dažādus lasīšanas veicināšanas pasākumus, kā arī izglītojošas aktivitātes.

Kā vēstīts, Bulduru bibliotēka savu darbību sāka 1950. gadā kā Rīgas 28. bibliotēka, kamēr Asaros Dzelzceļa ielā 3 Rīgas pilsētas 24. bibliotēku atvēra 1948. gada vidū. Šobrīd gan Asaru bibliotēka ir pārcēlusies uz jaunām telpām Dzimtenes ielā 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!