Foto: Publicitātes foto

Lai palīdzētu Ukrainas karā cietušajiem karavīriem novērst un mazināt kropļojošo kara ievainojumu sekas, ceturtdien, 9. martā, uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku tika atgādāti 25 Ukrainas karā smagi cietušie, portālu "Delfi" informēja RAKUS preses pārstāve Ilga Namniece.

RAKUS specializētajās klīnikās ārstēsies astoņi smagus kara ievainojumus guvušie pacienti. Viens pacients tika pārvests ārstēšanai uz Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu, savukārt pārējie 11 pacienti – uz Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari", norādīja Namniece.

RAKUS pacientus sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda – dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls, tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings – dažādi radioloģiskie un laboratoriskie izmeklējumi. Bija jāpārliecinās par dažādu hospitālo infekciju iespējamo klātbūtni, jo kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās. Vairākiem pacientiem bija nepieciešama medikamentu, tajā skaitā atsāpinošo, ievade, jo ceļā viņi pavadīja vairākas dienas.

RAKUS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs un Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs sacīja, ka, ņemot vērā līdzšīnējo pieredzi ar Ukrainas karā cietušo karavīru uzņemšanu, slimnīca bija sagatavojusies un nodrošināja raitu prioritizēšanas procesu, pie katra pacienta strādāja ārstu konsilijs, jo lēmuma pieņemšanā par pacientam piemērotāko palīdzības apjomu un ārstēšanas vietas izvēli jāpiedalās multidisciplinārai komandai. "Tiem pacientiem, kuriem laboratorisko izmeklējumu rezultāti uzrādīs kādas infekcijas klātbūtni, tiks nodrošināti atbilstoši ārstēšanas apstākļi un izolācija.

Ārstēšanos Rīgas Austrumu slimnīcā turpinās tie, kuriem ir nepieciešams veikt sarežģītas, vairāku etapu rekonstruktīvas un mikroķirurģiskas operācijas. Mūsu, mediķu, pamatuzdevums ir iespējami mazināt funkcionālos ierobežojumus, nodrošinot gan ķirurģisku ārstēšanu, gan arī rehabilitāciju, tomēr jāteic, ka diemžēl lielākajai daļai no atvestajiem pacientiem funkcionālie traucējumi saglabāsies uz mūžu," norādīja Višņakovs.

RAKUS valdes loceklis un ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudis atklāja, ka slimnīcā palikušie pacienti pamatā turpmāk ārstēsies Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā, Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikā. Tāpat viņš sacīja, ka traumu spektrs cietušajiem ir gana plašs un ievainojumi ir ārkārtīgi komplicēti. Ir gan ekstremitāšu amputācijas, gan plaši locītavu un mīksto audu bojājumi un dažādu smaguma pakāpju spinālie ievainojumi, kur sākotnēji ir nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, bet pēcāk – ilgstoša rehabilitācija, viņš pauda.

Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Ortveina norādīja, ka Latvija ir salīdzinoši tālākais Eiropas Savienības galapunkts, uz kuru tiek nogādāti Ukrainas karā cietušie. "Esam gandarīti, ka Rīgas Austrumu slimnīcas mediķu komanda ir guvusi pieredzi un zināšanas šāda veida komplicētu kara traumu ārstēšanā, nodrošinot iespēju šeit uz vietas veikt ļoti sarežģītas operācijas, kas ietver arī mikroķirurģisku ārstēšanu, tādējādi iespējami saglabājot pacientiem viņu funkcionālās spējas un turpmāko dzīves kvalitāti," viņa uzsvēra.

Labdarības organizācijas "M-help.com" direktors Mārtiņš Medinieks pauda, ka projekts, kā nogādāt Latvijā Ukrainas karā cietušos turpmākajai ārstēšanai, tika uzsākts aizvadītā gada augustā, kad uz Rīgas Austrumu slimnīcu, kas ir organizācijas sadarbības partneris, tika atvesti pirmie ievainotie karavīri. "Mūsu kā labdarības organizācijas uzdevums ir nodrošināt visu pārējo, kas neietver medicīniskās palīdzības sniegšanu, piemēram, sakārtot dokumentāciju, parūpēties par uzturēšanās atļauju izsniegšanu, nodrošināt karavīru nogādāšanu atpakaļ Ukrainā," viņš skaidroja.

Kopskaitā līdz šim Latvijā ir nogādāti 64 pacienti. "Lai arī ceļš ir salīdzinoši tāls, esam parūpējušies par to, lai atrašanās autobusā būtu pēc iespējas komfortablāka. Tas ir aprīkots ar septiņām guļvietām gulošo pacientu pārvadāšanai, skābekļa aparātiem un reanimācijas aparatūru, tāpat ievainotajiem līdzi dodas arī medpersonāls no Ukrainas," sacīja Medinieks.

Tiem pacientiem, kuriem iepriekš veiktas roku vai kāju amputācijas operācijas, tiks izgatavotas un pielāgotas protēzes. Jau ar pirmo iestāšanās dienu Austrumu slimnīcā ar katru no šiem pacientiem strādās Rehabilitācijas klīnikas rehabitologi, funkcionālie speciālisti un fizioterapeiti, kas palīdzēs ātrāk atlabt un veseļoties.

Ukrainas karā cietušo pacientu atvešana uz RAKUS tika īstenota, pateicoties privātai iniciatīvai – "M-Help.com" direktora Medinieka iesaistei un mērķtiecīgajai rīcībai. Savukārt Georgija Logvinska labdarības fonds, kas darbojas Ukrainā, aprīkoja un pārbūvēja autobusu, ar kuru arī bija iespējama šo pacientu transportēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!