Foto: F64

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) ir gatava atvēlēt līdz 100 dažāda profila gultām pacientu uzņemšanai no Ukrainas, žurnālistiem piektdien sacīja RAKUS valdes loceklis Haralds Plaudis.

Viņš norādīja, ka "kara laikā katram kilometram un minūtei ir nozīme", tāpēc paredzams, ka Latvijā no Ukrainas nonāks tie pacienti, "kuri jau ir stabilizēti un nepieciešama ārstēšanās pabeigšana".

Plaudis sacīja, ka šobrīd nav zināms, kad karā cietušie varētu tikt nogādāti ārstēšanai Latvijā, bet RAKUS šādai situācijai gatavojas un ir gatava iesaistīties palīdzības sniegšanā. Tāpat viņš minēja, ka RAKUS sniedza palīdzību un ārstēja traumas guvušos karavīrus arī 2014. gadā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) preses konferencē piektdien norādīja, ka Latvija kopumā ir paudusi iespēju uzņemt vairākus simtus pacientu dažādos profilos, bet šī sadarbība tiks veidota Eiropas mērogā, valstīm sadarbojoties, ņemot vērā tādus aspektus kā traumu smagums un pārvietošanas iespējamība.

Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka Latvija ir gatava sniegt medicīnisko palīdzību visiem: gan civilpersonām, gan militārajām personām.

Tāpat preses konferencē gatavību iesaistīties palīdzības sniegšanā Ukrainas pilsoņiem, kuri ieradīsies Latvijā vai jau atrodas šeit, bet karadarbības dēļ nevar atgriezties mājās, pauda arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes locekle Zane Straume. Viņa norādīja, ka ar BKUS jau ir sazinājušās četras ģimenes, kurām sniegta nepieciešamā palīdzība.

Tāpat Straume akcentēja, ka šiem bērniem varētu būt nepieciešams arī psihoemocionālais atbalsts, ko arī slimnīca var sniegt.

Jau ziņots, ka ikviens Ukrainas pilsonis, kurš ieradīsies Latvijā vai jau atrodas šeit, bet karadarbības dēļ nevar atgriezties mājās, saņems visus Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kādi pieejami arī Latvijas iedzīvotājiem, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Ukrainas pilsoņi Latvijā varēs saņemt pakalpojumus ģimenes ārstu praksēs, ārstu-speciālistu konsultācijas, laboratoriskos un diagnostikas izmeklējumus (ar ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista nosūtījumu), neatliekamo medicīnisko palīdzību, ārstēšanos slimnīcā, medicīnisko rehabilitāciju, valsts kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, vakcināciju atbilstoši vakcinācijas kalendāram un vakcināciju pret Covid-19, kā arī citus valsts apmaksātos pakalpojumus.

Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi, tostarp rehabilitācija, būs pieejami arī Ukrainas karavīriem, kuri ieradīsies Latvijā, uzsvēra ministrijā.

VM sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) ir izstrādājusi un publiskojusi informatīvu materiālu ukraiņu un angļu valodā ar svarīgāko informāciju par pieejamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, to saņemšanas kārtību un informatīvajiem tālruņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!