Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Valsts atbildīgās iestādes un nevalstiskās organizācijas (NVO) aicina Latvijas iedzīvotājus un uzņēmumus ziedot Ukrainai koordinēti, pamatā ar labdarības organizācijas "ziedot.lv" starpniecību. Savukārt militāro tehniku aicināts ziedot, vēršoties Aizsardzības ministrijā (AM), portālam "Delfi" skaidroja AM.

Lai ziedotu militāro tehniku jāraksta uz e-pasta adresi "PalidzibaUkrainai@mod.gov.lv". Konkrēts saraksts ar precēm, kas nepieciešamas Ukrainas bruņotajiem spēkiem, atrodams šeit.

AM uzsver, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamo individuālo ekipējumu, ko tirgo īpaši licencēti uzņēmumi, privātpersonas iegādāties nevar, kā arī militāro vai divējāda lietojuma preču nosūtīšanai nepieciešama eksporta licence, par kuru var sazināties ar ĀM Stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles nodaļu, izmantojot tālruni – 67016430.

Savukārt ziedojot caur "ziedot.lv" Latvijā reģistrēts uzņēmums var saņemt nodokļu atvieglojumus, turpretī, ziedojot līdzekļus ārvalstu organizācijām, nodokļi atvieglojumi netiek piemēroti.

Brīvprātīgo palīdzības kustības "Viegli palīdzēt" pārstāvji portālam "Delfi" sacīja, ka patlaban ir vairākas iespējas, kā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji var palīdzēt Ukrainai un tās iedzīvotājiem:

ziedojot humānās palīdzības kravu sagatavošanai un nogādāšanai Ukrainai šeit;

sniedzot atbalstu un palīdzību Ukrainas cilvēkiem, kuri varētu ierasties Latvijā, šeit;

kā arī ziedot līdzekļus ar labdarības organizācijas "ziedot.lv" starpniecību. Valsts institūcijas un NVO iesaka izmantot tieši šo vietni ziedojumu veikšanai. Ziedot iespējams šeit.

Tāpat portālā "ziedot.lv" ietverta arī informācija par iespējām ziedot Ukrainas armijai, veicot pārskaitījumu uz Ukrainas Centrālās bankas kontu. Tiesa, šajā gadījumā Latvijā reģistrēta uzņēmuma veiktais ziedojums nevarēs pretendēt uz nodokļu atvieglojumiem.

Finanšu ministrijā (FM) portālam "Delfi" informēja, ka tie uzņēmumi, kas ziedo Ukrainas atbalstam ar Latvijā reģistrēto sabiedriskā labuma organizāciju starpniecību (šāds statuss ir "ziedot.lv"), var saņemt nodokļu atvieglojumus, izvēloties vienu no trim nodokļu stimulu veidiem:

- neiekļaut taksācijas perioda ar uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% apmērā no iepriekšējā pārskata gada peļņas pēc aprēķinātajiem nodokļiem;

- neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet ne vairāk kā 2% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem aprēķinātās bruto darba samaksas, no kuras samaksāti valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi;

- samazināt taksācijas periodā par pārskata gadā aprēķinātajām dividendēm aprēķināto uzņēmumu ienākuma nodokli par 75% no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 20 procentus no aprēķinātās uzņēmumu ienākuma nodokļa summas par aprēķinātajām dividendēm.

Savukārt nodokļu atvieglojumi neattiecas uz gadījumiem, ja uzņēmums nolēmis ziedot citas valsts organizācijai vai valsts iestādei.

"UIN likuma normas nodokļu stimulu veidā šobrīd neatbalsta iespēju SIA tiešā veidā veikt ziedojumus kādai citai valstij, piemēram, Ukrainai, jo pastāv regulējums, ka komersantam savi saimnieciskajā darbībā nopelnītie līdzekļi jāizmanto tieši saistīti ar saimniecisko darbību," informēja Finanšu ministrijā.

Ministrijā piebilda, ka patlaban netiek plānots veikt grozījumus normatīvajos aktos, lai paredzētu jaunus stimulus uzņēmumiem, kas komercdarbības līdzekļus tiešā veidā varētu novirzīt ar Ukrainas vai kādas citas valsts, kurā notiek karadarbība, atbalstam.

Savukārt tie, kas uzņem bēgļus savās mājās, aicināti sazināties ar Valsts robežsardzi, lai informācija par šiem bēgļiem, varētu nonākt sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!