Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ikviens, kurš meklē veidu, kā palīdzēt Ukrainai laikā, kamēr Ukrainas iedzīvotāji cīnās pret Krievijas militāro spēku, ir aicināts apmeklēt vietni "www.ukraine-latvia.com". Tajā var sekot līdzi aktuālajai informācijai par iespējām palīdzēt, portālam "Delfi" norādīja kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" vadītājs Egils Grasmanis.

Tāpat šajā mājaslapā Ukrainas pilsoņiem ir iespēja lūgt palīdzību. Vietne pieejama šeit.

Grasmanis portālam "Delfi" skaidroja, ka šobrīd nevalstisko organizāciju pārstāvji saņem ļoti daudz mantas, kuras cilvēki vēlas ziedot ukraiņiem, tāpēc viņš lūdz cilvēkus ziedot mantas tikai tad, ja ziedotājs ir drošs par to, kam un kur šīs mantas nepieciešamas.

"Ja nav ziņas par konkrētu vajadzību un mantu ziedošana nav mērķēta, tad labāk ziedot naudiņu portālā "Ziedot.lv" vai organizācijām Ukrainā," skaidroja NVO pārstāvis.

Tie cilvēki, kuri ir gatavi iesaistīties palīdzības sniegšanā dažādos veidos, aicināti aizpildīt aptauju, kas pieejama šeit. Šādā veidā NVO apkopos informāciju, lai laikā, kad konkrētas vajadzības, būtu skaidrs, ko kurš var darīt.

Grasmanis arī aicina cilvēkus mēģināt saglabāt mieru. "Cilvēkiem nevajadzētu gaidīt, ka tūlīt viņiem zvanīs. Mēs sazināsimies (ar tiem, kas norādīja, ka var palīdzēt), kolīdz būs akūtas vajadzības," norādīja NVO pārstāvis.

Šoferi, kuri gatavi braukt uz Polijas – Ukrainas robežu, lai uz Latviju atvestu cilvēkus, aicināti aizpildīt aptauju, kas pieejama šeit.

Savukārt uzņēmumi, kuri gatavi Ukrainai sniegt humānu palīdzību, aicināti aizpildīt aptauju, kas pieejama šeit.

Jāatgādina, ka ikviens, kurš vēlas finansiāli ziedot Ukrainas atbalstam, to var darīt šeit. Līdz pirmdienas pēcpusdienai saziedoti vairāk nekā 2 312 205 eiro.

Jau vēstīts, ka platformu "www.ukraine-latvia.com" izveidoja kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem" sadarbībā ar biedrību "TechChill".

Kā vietnē "Twitter" raksta pilsoniskā aktīviste Inese Vaivare, drīzumā tiks apkopts un publicēts kontaktpersonu saraksts pašvaldībās, pie kurām vērsties tiem, kuri ir gatavi palīdzēt Ukrainai.

Labdarības organizācija "SOS bērnu ciemati" aicina ar savu ziedojumu sniegt palīdzību ukraiņu ģimenēm ar bērniem, kuras devušās bēgļu gaitās un meklēs patvērumu Latvijā, kā arī ģimenēm, kas kara briesmas piedzīvo Ukrainā. "Ārkārtas ziedojums palīdzēs ģimenēm un bērniem Ukrainā, kas nonākuši krīzē, nodrošinot pārtiku, ūdeni, nepieciešamās medicīniskās preces un vēlāk arī svarīgu psihoterapijas atbalstu," vēsta ieraksts "SOS bērnu ciemati Latvijā" feisbuka lapā. Ziedojumus iespējams veikt šeit.

Bērniņi turpina dzimt arī tik spriedzes pilnā laikā. Latvijas Dūlu apvienības biedres vēlas sniegt atbalstu sievietēm, kuras ietekmējusi Ukrainas kara darbība – ukraiņu grūtnieces un mazu bērniņu mammas – sniedzot atbalstu, kas nepieciešams gatavojoties dzemdībām, sniedzot zīdīšanas konsultācijas un cita veida emocionālu atbalstu, kas saistīts ar grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laiku. Ja zini kādu grūtnieci vai sievieti agrīnā pēcdzemdību periodā, sazinies ar dūlām!

Latvijas Šveices kalnu suņu klubs izplatījis paziņojumu, ka daudzi audzētāji nepamet Ukrainu, savas audzētavas un dzīvniekus, taču viņiem sāk trūkt pārtika. Tāda pati situācija ir patversmēm. Ziedojumus vāc daudzi, tomēr lielākā problēma ir tos nogādāt Ukrainas teritorijā. "Sadarbībā ar biedrību "Palīdzēsim viens otram", esam raduši iespēju nogādāt sūtījumu Ukainas teritorijā līdz Zhytomyr pilsētai," vēsta ieraksts. Vairāk par iespēju ziedot uzzini šeit.

Ņemot vērā, ka, iespējams, Latvijai varētu tikt lūgta iespēja izmitināt Ukrainas izcelsmes zirgus, lai rastu iespēju palīdzēt Ukrainas pilsoņiem – zirgu īpašniekiem, atsaukties aicināti to zirgu staļļu saimniekus, kuri būtu gatavi uzņemt un izmitināt zirgus. Informāciju par adresi, zirgu skaitu, kurus iespējams izmitināt, un kontakttālruni lūgums sniegt, zvanot pa tālruni +371 29394696.

Jau vēstīts, ka iedzīvotājus, kuri paši organizē un nogādā palīdzību Ukrainas bēgļiem uz Ukrainas-Polijas robežu, aicina to nedarīt, jo, kā apstiprina organizācijas un valsts iestādes Polijā un Ukrainā, tādējādi rodas haoss un rindas, kas kavē ukraiņu bēgļu nokļūšanu drošībā Eiropas Savienībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Ukrainas cilvēku cīņa pret Krievijas iebrucēju kolonnām un desantiem turpinās jau piekto dienu. Teksta tiešraidei par aktuālo saistībā ar karu Ukrainā var sekot līdzi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!