Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Platformā "Ziedot.lv" ceturtdien sāktajā līdzekļu vākšanā Ukrainas atbalstam līdz svētdienas pulksten 16 savākti jau vairāk nekā divi miljoni eiro.

Iniciatīvas autori skaidro, ka Krievijas armija ir iebrukusi Ukrainā un pārkāpusi neatkarīgas valsts robežas, tādēļ Ukrainai ir nepieciešams atbalsts.

"Mēs nedrīkstam un negribam bezspēcīgi noskatīties uz nežēlīgu un bezjēdzīgu uzbrukumu Ukrainai. Katram ir jārīkojas, lai palīdzētu bērniem, sirmgalvjiem, mammām un tētiem, kuriem uzbrūk Krievijas armija," norāda autori.

Tāpat tiek atzīmēts, ka vēl nav zināms, kāda palīdzība būs visnepieciešamākā, taču paredzēts kopā ar Ukrainas atbalsta organizācijām saziedotos līdzekļus novirzīt tur, kur tas būs visnepieciešamākais.

Ziedot var šeit.

Atbildot uz aktīvu iedzīvotāju interesi praktiski palīdzēt Ukrainas iedzīvotājiem, kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem" sadarbībā ar biedrību "TechChill" ir izveidojusi platformu, kurā apvienojusi informāciju tiem Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmumiem un organizācijām, kas gatavi sniegt atbalstu Ukrainas pilsoņiem, kuri meklē patvērumu Latvijā, un Ukrainas iedzīvotājiem, kuriem šī palīdzība ir nepieciešama.

Platformā var aizpildīt anketu ikviens Latvijas iedzīvotājs, uzņēmums, organizācija un norādīt tieši kādu palīdzību var piedāvāt – dzīvesvietu, darba vietu vai sniegt kāda cita veida atbalstu. Īpaši aicina atsaukties tos cilvēkus, kuri ir gatavi bez atlīdzības piedāvāt mājokļus cilvēkiem no Ukrainas. Pašlaik saņemti jau vairāk nekā 1200 piedāvājumu.

Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ierodas Latvijā un kuriem nepieciešams mājoklis, nepieciešams vērsties pie tuvumā esošas Valsts robežsardzes amatpersonas vai arī zvanīt uz +371 67913568 vai +371 67913569.

Informācija par privātpersonu piedāvātajiem mājokļiem tiks nodota Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), kas ir koordinē mājokļa nodrošināšanu cilvēkiem no Ukrainas.

Tāpat platformā var informēt par iespējām nodrošināt transportu cilvēkiem no Ukrainas robežas uz Latviju.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins naktī uz ceturtdienu ap 4:50 (pēc Latvijas un Ukrainas laika), visticamāk, iepriekš ierakstītā uzrunā pasludināja specoperācijas sākumu pret neatkarīgo Ukrainu. Līdz ar šo paziņojumu Krievijas spēki uzsākuši jaunu posmu 2014. gadā sāktajā kaimiņvalsts terorizēšanā.

Ukrainas Bruņotie spēki informē, ka viss sākās pulksten 5.00 ar armijas vienību apšaudīšanu valsts austrumos un raķešu triecieniem pa lidostām, kā arī militārajiem objektiem. Sekojušas artilērijas apšaudes pa pierobežas teritorijām.

Krievijas spēki šķērsojuši Ukrainas robežu gan no Baltkrievijas, gan okupētās Krimas, gan Krievijas puses.

Jau ceturto dienu Ukrainas aizstāvji turas pretī Krievijas okupantu milzīgajam pārspēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!