Pirmdienas, 22. augusta, rītā pie pieminekļa, kas atrodas Uzvaras parkā, ieradusies vismaz viena speciālā tehnikas vienība, līdzi vedot mazo ekskavatoru, tādējādi uzsākot gatavošanās darbus pieminekļa demontāžai, novēroja portāls "Delfi".

Šī tehnikas vienība jau ir ielaista iekšpus nožogojumam un novietota pieminekļa pakājē. Tāpat notikuma vietā ieradušās vēl vairākas policijas ekipāžas, lai nodrošinātu kārtību.

Kā portālam "Delfi" sacīja viens no tehnikas vadītājiem, visticamāk, tuvākā laikā tiks sākta pieminekļa apkārtnē esošās elektroinfrastruktūras demontāža.

Plašāk par plānotajiem demontāžas pasākumiem sabiedrība tiks informēta pulksten 10 plānotajā preses konferencē Rīgas domē.

Savukārt pulksten 19 pie pieminekļa plānota "Latvijas krievu savienības" protesta akcija.


Kā ziņots, 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā. Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inžinierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!