Piektdien, 5.februārī, Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar atbildīgajiem pašvaldības speciālistiem apsekoja A kategorijas vidi degradējošās ēkas Brīvības ielā 78a demontāžas darbus, portāls "Delfi" uzzināja RD.

"Jau gandrīz pirms diviem gadiem Rīgas pašvaldība pieņēma lēmumu par grausta līdzās Rīgas 22. vidusskolai nojaukšanu. Neskatoties uz administratīviem sodiem un paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli nekādas objekta sakārtošanas darbības no īpašnieku puses netika izpildītas," skaidroja Ameriks. "Šobrīd teritorija, kas atrodas redzamā vietā un pilsētas centrā, ir ieguvusi jaunu attīstības virzienu. Tai ir ne tikai nomainījies īpašnieks, kas šodien publiski mums solīja segt visus pašvaldības izdevumus par ēkas demontāžu, bet jau šogad 1. septembrī skola iegūs arī jaunu labiekārtotu sporta aktivitāšu laukumu."

2014. gada septembrī Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas piespiedu nojaukšanu. Sākot ar 2014. gada 1. oktobri ēkai tiek piemērota paaugstinātā NĪN likme. Pirms NĪN paaugstinājuma īpašnieks maksāja 4173 eiro gadā, bet paaugstinoties nodoklim jau 8346 eiro gadā.

Šonedēļ, 1.februārī, tika sākti ēkas piespiedu nojaukšanas darbi, kuru veikšanai ir izsniegta būvatļauja.

Vidi degradējošas ēkas nojaukšanas darbu izmaksas ir 83 000 eiro bez PVN, no kurām puse ir nojaukšanas darbu izmaksas, bet otra puse - kontakttīklu pārveides darbu izmaksas. Pēc darbu pabeigšanas šim mērķim iztērētie pašvaldības līdzekļi tiks piedzīti no ēkas īpašnieka.

Īpašuma tiesības kopš 2000. gada bija reģistrētas uz SIA "Vg Beheer Latvia" vārda, kurai tika sākts maksātnespējas process. Pērnā gada nogalē maksātnespējas administratora rīkotajā izsolē īpašumtiesības ieguva Dins Kalniņš.

Demontāžas darbus ir plānots pabeigt līdz 1.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!