Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Sestdien, 4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34. gadadienā, valsts augstākās amatpersonas piedalījās svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 4. maija uzrunā vēlēja prieku, lepnumu par valsti un tās cilvēkiem: "Vēlu, lai katrs Latvijas patriots šodien ne tikai ierauga prieku, bet arī rada prieku un parāda prieku tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ paši to nespēj atrast. Prieku par mūsu valsti un mūsu Latvijas cilvēkiem. Lai smieklu ir vairāk nekā asaru. Lai aizkustinājuma vairāk nekā rūpju. Un jo īpaši šodien – lai lepnuma vairāk nekā pieticības. Lepnuma par mūsu sarkanbaltsarkano karogu, lepnuma par mūsu zemi un mūsu Latvijas cilvēkiem," sacīja Rinkēvičs.

Savukārt Saeimā notika Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīta svinīgā sēde.Sēdē uzrunu teica parlamenta priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

"Mūsu valsts vislielākā vērtība ir mums līdzās – tie ir mūsu cilvēki, kuri pašaizliedzīgi dara savu ikdienas darbu un nes Latvijas vārdu pasaulē. Visi kopā mēs veidojam Latviju tādu, kāda tā ir un būs," pauda Saeimas priekšsēdētāja. "Atzīmējot mūsu valsts neatkarības atgūšanas svētkus, novērtēsim to, kas mums jau ir: esam brīva valsts, varam brīvi runāt latviešu valodā, varam brīvi ceļot, esam Eiropas Savienībā, esam NATO dalībvalsts," sacīja Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šogad atzīmējam 20 gadus, kopš esam Eiropas Savienībā un NATO, un pateicās tiem, kas mērķtiecīgi un neatlaidīgi strādāja valstiskuma nostiprināšanas labad caur Latvijas dalību šajās organizācijās. "Varam salīdzināt skaitļus, ekonomiskos rādītājus, dzīves līmeni un pakalpojumu kvalitāti toreiz un tagad. Par stabilu Latvijas izaugsmi nav nekādu šaubu," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus akcentējot, ka mums netrūkst izaicinājumu, tostarp saistībā ar darba ražīguma stiprināšanu, digitalizāciju un efektīvu mākslīgā intelekta izmantošanu.

4. maijs ir Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena. 1990. gada 4. maijā 134 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5.Saeimas sasaukšanu.

1990. gada 4. maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kas pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!