Foto: Foto: Jurijs Šendeļevs
Zemūdens arheoloģijas entuziasts Jurijs Šendeļevs netālu no Daugavgrīvas mola jūras dzelmē atradis līdz šim neapzināta kuģa vraku, portāls "Delfi" uzzināja biedrībā "Bolderājas grupa".

"Bolderājas grupa" nosūtījusi vēstuli Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP) par vēl vienu kuģa vraka atradumu. Biedrībā norāda, ka šā gada septembrī rīdziniekus pārsteidza ziņa par iedzīvotāju pamanīto neparasto atradumu pludmales kāpās. Rīgas brīvosta iesaistījās tā apzināšanā un atraka daļu no vismaz 12 metrus garā kuģa vraka, kam NKMP jau piešķīrusi jaunatklāta kultūras pieminekļa statusu.

Lai turpinātu izpēti, kā arī nodrošinātu tālāku vraka saglabāšanu, Rīgas brīvosta to uz laiku iekonservējusi, apberot ar smiltīm. Biedrībā norāda, ka "atradums ūdenī šajā stāstā varētu būt jauns pavērsiens".

Vraka atradējs pieļauj iespēju, ka kāpās atrastais vraks varētu būt tikai daļa no nejauši atrastā nogrimušā kuģa.

Profesionālais ūdenslīdējs zemūdens vraku ir fiksējis foto. Viņš vraka aizsardzības un turpmākas zinātniskas izpētes nolūkos ir gatavs dalīties ar informāciju ar atbildīgajām valsts iestādēm.

Biedrībā norāda, ka jūra bagātīgi atdod paņemto – pēc 2005. gada vētras tika atrasta sena kuģa stūres lāpsta, 2018. gadā Daugavgrīvas cietoksnī nogādāta iespaidīga izmēra kuģa brangu daļa, šogad Mangaļsalā un Daugavgrīvā krastā izskaloti daudzi 18. gadsimtā celtā un 21. gadsimtā demontētā Komētforta dambja daļas pāļi, tāpēc nepieciešams steidzami lemt par jūras muzeja izveidi Daugavas grīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!