Foto: AFP/Scanpix

Briselē jau otro dienu turpinās Eiropas piensaimnieku protests pret zemajām piena iepirkuma cenām. Satiksme Beļģijas galvaspilsētā protesta dēļ ir apgrūtināta, vēsta ārvalstu mediji.

Pirmdien zemnieki Briselē iebraukuši ar aptuveni 800 traktoriem, lai pievērstu Eiropas Savienības (ES) amatpersonu uzmanību krīzei piensaimniecības nozarē. Akcijā "Uz Briseli ar tūkstoti traktoru" ar traktoriem atbraukuši zemnieki no Beļģijas, Francijas, Nīderlandes, Vācijas un Austrijas.

Piena ražotāji norāda, ka produkcijas vērtība ir lielāka par to, ko viņi saņem to pārdodot. "Mēs nevaram izdzīvot par mazāk nekā 40 centiem (28 santīmi) [par piena litru]. Viss kļūst dārgāks - ekspluatācijas izmaksas, dzīvnieku barība," raidsabiedrība "Euronews" citē kādu vācu protestētāju.


"Mēs esam pret veco kvotu sistēmu, mēs gribam jaunus noteikumus, lai garantētu godīgu piena cenu. Šodien mēs esam finansiālā sabrukumā," raidsabiedrībai atklāj itāļu zemnieks.

Šonedēļ Eiropas politiķi tiekas, lai lemtu par Tirgus kopīgās organizācijas reformām, kas nosaka kvotas un cenas lauksaimniecības tirgus regulēšanai, skaidro "Euronews".

Saniknotie zemnieki uz ES iestāžu ēkām pirmdien izlējuši aptuveni 15 000 litru piena, kā arī sakūruši ugunskuru no automašīnu riepām netālu no Luksemburgas stacijas. Zem piena šalts nokļuva arī policisti, kuri centās kontrolēt aptuveni 2000 protestētāju.

Otrdien piensaimnieki paredzējuši doties traktoru braucienā pa Briseles centru gar ES institūcijām.

Divu dienu protesta akcijai pievienojās arī Eiropas Parlamenta deputāti un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji no Latvijas, lai turpinātu cīņu par Latvijas lauksaimnieku interesēm un vēlreiz atgādinātu Baltijas valstu prasības par taisnīgiem tiešmaksājumiem lauksaimniecībā visā ES, informē Eiropas Parlamenta deputāta Ivara Godmaņa birojs.

"Lauksaimniecība bija, ir un būs Latvijas saimniecības un dzīves noteicošā veidotāja, un par tās nākotni mums ir jācīnās visiem: gan lauksaimniekiem, gan pilsētniekiem," uzskata Godmanis.

Piena ražotāji Eiropā cieš zaudējumus lopbarības un energoresursu cenu pieauguma dēļ. Nozares pārstāvji uzskata, ka cenu regulēšana Eiropas līmenī jāveic nevis no kopējā produkcijas apjoma, bet no gala cenas patērētājam.

Eiropas piena ražotāji trauksmi sacēla, kad iepirkuma cenas par piena litru nokritās no 30 (21 santīms) līdz 24 –25 eiro centiem (17 santīmi). Lai piena ražošana būtu rentabla, cenai par litru būtu jābūt 40 eiro centiem (28 santīmi), uzskata piena ražotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!