Foto: AFI

Frāzi "krievi nāk!" aizstājusi "informatīvais karš", kas skan svaigāk un skaļāk, otrdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzinis Rīgas Stradiņa universitātes profesors, mediju eksperts Sergejs Kruks.

Viņš atzīmē, ka nezina, kas ir informatīvais karš un tādu neredz.

 "Cik gadu dzīvojām "veiksmes stāstā"? Tagad tas ir beidzies. Tagad ir informatīvais karš. Ir kāds, kas izdomā spilgtas definīcijas, kuras žurnālisti pēc tam atražo. Starp citu - arī tas norāda uz žurnālistikas atkarību no birokrātiskā diskursa," atzīst Kruks.

Viņš intervijā saka: "mums ir brīnišķīgi visi valstiskie (sabiedriskie) mediji, kuri nesagrozot pārraida valsts aparātā saražotu informāciju. To redzam, pētot saturu, - ja mainās valdības koalīcija, tad televīzijas ziņās, neatkarīgi no to politiskajām simpātijām, mainās arī avoti. Mediji visai uzticīgi atspoguļo to, kas notiek politiskajā elitē, tāpēc realitātes atspoguļošanas problēmu cēloņi jāmeklē politiskajā diskursā".

Kruks uzsver, ka žurnālistam jāizšķir, kas ir publicēšanas vērts. "Ja tas nāk no attiecīga ranga cilvēkiem, to publicē. Ja tas nāk no ierindas cilvēka, to nepublicē. To redzam arī TV diskusijās - pat, ja tur ir aicināts vienkāršs cilvēks, kurš labi runā, prioritāte vienalga tiek dota elites pārstāvim. Tā ka - ir aplam pārmest medijiem to, ka mediji kaut ko nedara. Mediji dara to pašu, ko politiskā vide. Valstij nav tiesību kritizēt mediju darbību, jo mediji tikai atspoguļo elites politisko kultūru. Jā, arī vērtē, bet tikai tās dienaskārtības ietvaros, ko noteikusi valdība". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!