Foto: DELFI
Ar diskriminējošu attieksmi trešdien saskāries mūziķis Rolands Balodis-Ūdris un viņa asistente – Olimpiskajā centrā "Ventspils" kafejnīcas "Bullīts" darbiniece palūgusi viņus doties projām. Drīz nākšot futbolisti, kuriem būšot nepatīkami skatīties, kā Rolands ēd. Pirms trim gadiem viņš guva smagas traumas avārijā un kopš tā laika viņam ir pirmās grupas invaliditāte. Pēc šī atgadījuma sociālajā tīklā "Facebook" ar Rolanda sievas ierakstu jau pirmajās stundās dalījās simtiem cilvēku.

Ierakstā sociālajā tīklā Ilona Balode-Ūdre stāsta, ka viņas vīru, kurš pārvietojas riteņkrēslā, trešdien, kā jau ierasts, asistente pavadīja uz kafejnīcu "Bullīts" Ventspils basketbola un ledus hallē ieturēt pusdienas.

"Viņam ir grūtības ēst, palīdz asistente un ēdot/dzerot bieži ir jāklepo, un izskatās šmucīgi. Taču, mēs viņu tāpēc netaisāmies izolēt no sabiedrības. Taču, pieņemu, ka citi – veselie "normālie" cilvēki uzskata savādāk..." – raksta Ilona. Viņa ironiski jautā, ka varbūt Latvijā vajadzētu ieviest likumu, ka kafejnīcām, kurām traucē personas ar invaliditāti, uz durvīm jālīmē zīmes "Invalīdiem ēst aizliegts" vai jānorāda stundas, kurās viņi tur drīkst uzturēties.

Pēc Rolanda asistentes stāstītā portālam "Delfi", nepatīkamais atgadījums kafejnīcā noticis trešdien ap pulksten 13. Uz kafejnīcu "Bullīts" viņi nākot bieži, jo Olimpiskajā centrā "Ventspils" basketbola hallē Rolands apmeklē fizioterapijas nodarbības.

"Vienmēr šeit bijusi laipna attieksme. Taisījāmies pasūtīt (pusdienas), un mums pateica, ka mums jāiet projām un varam atpakaļ nākt pēc stundas, kad futbolisti būs paēduši. Tobrīd tur nebija neviena sportista. Rolands satraucās, palika nervozāks, kad bija jāiet prom. Vaicāju, vai prom jāiet, jo nāks daudz cilvēku, bet mums atbildēja, ka iepriekš no sportistiem kafejnīcas darbinieki dzirdējuši aizrādījumus, ka viņiem neesot patīkami ēst. Devāmies projām," stāsta Rolanda asistente.

Portāls "Delfi" sazinājās ar SIA "Olimpiskais centrs "Ventspils"" Basketbola un ledus halles pārvaldnieku Ainaru Zablovski, bet viņš par šo situāciju neko nebija dzirdējis. Uzzinājis par nepatīkamo notikumu no portāla "Delfi", Zablovskis sazinājās ar kafejnīcas "Bullīts", pēc viņa teiktā, pārstāvi Ligitu Zarinsku, kas sacījusi, ka neko par minēto situāciju nezinot. Pēcāk atklājās, ka viņa ir kafejnīcas pārvaldnieces māte. Kafejnīcas tālruni "Delfi" neizdevās sazvanīt, un, sazinoties ar Zarinsku, viņa atzina, ka tieši šobrīd dodoties atvainoties Rolandam Balodim-Ūdrim.

Zarinskas ieskatā, šajā situācijā, kad kafejnīcas darbiniece izteikusies nekorekti, nostrādājis cilvēciskais faktors. Pēc viņas apgalvotā, kafejnīcu bija rezervējusi futbola komanda.

Notikušo par klaju diskrimināciju portālam "Delfi" sauca Rolanda sieva Ilona, kura ir pārsteigta, jo Ventspils Olimpisko centru bija uzskatījusi par atvērtu vietu, tā kā tur notiek grupu nodarbības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Ar šādu situāciju viņas vīrs saskāries pirmoreiz. "Ir bijis, ka cilvēki uz ielas skatās šķībi, bet tā, ka kafejnīcā nāk un ko tādu saka – tādas situācijas nav bijis. Parasti cilvēki izvēlas anonīmi komentēt, paust savu nostāju ar skatienu, parasti nav tik varonīgi un klāt nenāk," nosaka Ilona.

Tiesa, portāla "Delfi" atbalsta akcijas "Stiprini stipros" rakstu sērijā viena no publikāciju varonēm Janīna, kura viena aprūpē ar retu slimību smagi slimo meitu Anastasiju, atklāja – reiz vēlējusies ar meitu apmeklēt Ziemassvētku koncertu baznīcā. Pirms tam interesējusies, vai tas būs iespējams, uz ko saņēmusi atbildi: "Jā, varat, bet, ja cilvēki būs pret, jums būs jāiet prom." Janīna un Anastasija neriskēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!