Foto: LETA
Gatavojoties gadumijas brīvdienām, kad būs noteikta komandantstunda, policija sākusi mobilizēt spēkus, otrdien pēc Ministru kabineta (MK) un Krīzes vadības padomes (KVP) ārkārtas kopsēdes žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Vēstīts, ka, lai mazinātu Covid-19 izplatību un pulcēšanos gaidāmo svētku laikā, valdība otrdien konceptuāli vienojās ieviest komandantstundu.

Plānots, ka komandantstunda stāsies spēkā jau trešdien, 30. decembrī, un ilgs līdz 4. janvārim.

Šajās dienās no pulksten 22 līdz 5 rītā nedrīkstēs atrasties ārpus savas dzīvesvietas.

Tāpat komandantstunda būs spēkā no 8. līdz 10. janvārim.

Kā uzsvēra Ruks, šobrīd policija mobilizē visus iespējamos spēkus sadarbībā ar pašvaldību policijām, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts robežsardzi. "Valsts policijai svētku nebūs, cilvēki tiek atsaukti no atvaļinājumiem," komentējot tuvojošos gadu izskaņu, norādīja Valsts policijas priekšnieks.

Viņš aicina visus rūpīgi izvērtēt brīvdienu plānus un atgādina, ka policijas mērķis nav sodīt.

Vaicāts, vai policija sodīs cilvēkus, kuri, piemēram, komandantstundā būs devušies uz aptieku, Ruks uzsvēra, ka "policija nav cilvēki bez sirds un bez saprašanas". Likumsargi vērtēs katru konkrētu gadījumu atsevišķi un skaidros, kāds ir iemesls. "Par katru varīti tagad nemēģināsim jebkuru cilvēku, kuram tiešām ir pamatots iemesls doties kaut vai uz to pašu aptieku," uzsvēra Valsts policijas priekšnieks. "Iemeslam jābūt pamatotam."

Tāpat Ruks atzina, ka situācija ir nopietna. Policija ikdienā sastopas ar likuma pārkāpējiem, kuri vēl joprojām neizprot Covid-19 nopietnību. Kopš 9. novembra policija piemērojusi administratīvos sodus un uzsākusi administratīvos procesos kopumā 3484 reizes, un to skaits katru dienu pieaug.

Lielākā daļa pārkāpumu ir saistīta ar nereģistrēšanos "Covidpass" sistēmā – par to uzsāktas 1120 administratīvās lietvedības, savukārt par piedalīšanos un pulcēšanās privātos pasākumus uzsāktas 1100 administratīvās lietvedības, kas, kā uzsvēra Ruks, ir ļoti daudz.

Ministru kabinets un eksperti turpina darbu, lai vienotos par skaidrām regulējuma detaļām. Nākamā Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde plānota trešdien, 30. decembrī.

Pēdējā diennaktī veikti 11 207 Covid-19 testi, reģistrēti 838 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī reģistrēti 25 nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība atkārtoti izsludinājusi ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību. Tāpat līdz 11. janvārim nedrīkst notikt publiski pasākumi klātienē. Ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Stingras prasības ārkārtējās situācijas laikā ir arī sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī tirdzniecības centriem.

Arī Latvijas veselības aprūpes jomā 10. decembrī tika izsludināta ārkārtas situācija.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pirmdien, 21. decembrī, paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

Pirmdien, 28. decembrī, Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!